Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хоризонт" проверява сигнал за проблем при прием на близнаци в детска градина в Добрич

Снимка: Десислава Андреева


През май приключи първото класиране за прием за новата учебна година в детските градини в Добрич. От две години в общината приемът се извършва чрез електронна система, като целта е да се избегне възможността за наложилите се през последните години ходатайства и търсенето на лични познанства. Въведени са ясни и точни критерии за точкуване, на базата на които се попълват и свободните бройки в градините и яслите. Водещ е и принципът да не се допуска една група да се състои от повече от 25 деца, като изключения се правят единствено, ако за последното свободно място в дадена група, кандидатстват родители на близнаци или тризнаци. Подобен е и случаят, за който майка от Добрич потърси съдействието на БНР. 


Силвия Гушева е майка на близнаци, родени през 2014-а година. През следващата учебна година те трябва да са втора група. Налага се да сменят детската градина, която са посещавали до момента, тъй като сменят и адресната си регистрация. Майката подава документи за единственото обявено свободно място за прием на деца, родени през 2014-а година за Детска градина №10 и молбата й е удовлетворена от електронната система. При подаването на всички необходими документи за записване на децата обаче, тя е посрещната с упрека, че записва не едно, а две деца.

По-късно става ясно, че е допусната грешка и че всъщност обявеното свободно място не е за деца, родени 2014-а година, а за такива, родени 2013-а година. Силвия Гушева в крайна сметка решава да остави децата си в старата детска градина и да не се възползва от предоставената й възможност да ги запише в по-близката до местоживеенето й детска градина, но при деца една година по-големи от нейните.

Зам.-кметът по хуманитарните дейности в община Добрич д-р Емилия Баева, защити въведената система за прием, като не отрече че грешки са възможни. Тя обясни, че напливът за централните детски градини в Добрич е огромен, въпреки че няма толкова деца, които да изпълняват критерия за уседналост. Многобройни са и примерите за опити да се въздейства върху директори, за да бъдат приети определени деца за сметка на други. И точно това е и идеята на новата система – подобни случаи да се доведат до нула, тъй като приоритетите са за равни възможности на всеки родител и най-вече да не се предоставя възможност за корупция, подчерта д-р Баева. 

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44