Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават Център за компетентност "Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика"

Ще бъде създаден Център за компетентност "Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика". Осигурено е финансиране по спечелен проект по програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Целта на този проект е да се създаде научна инфраструктура и научен капацитет, чрез който да се разработят иновации, върхови научни постижения, които да бъдат реализирани в практиката от изследователи и предприемачи.

Професор Яна Топалова, координатор на проект Център по компетентност "Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци и енергия за кръгова икономика", добави:

"Целта е създаване на високоефективна ресурсна икономика със зелена енергия, с оползотворяване на отпадъците, с пречистване на води и всичко това е фокусирано към рециклиране, реинвестиране в отпадъците, като един от смислите на кръговата икономика е всеки отпадък да стане ресурс. Да се появи синергизъм между научни изследователи, иноватори и технолози, от една страна, от друга страна, между фирмите, които се занимават с оползотворяване на отпадъците".

Предстои да бъде изградена нова сграда за дейността на центъра:

"Ние непрекъснато координираме нашите взаимни цели, т.е. те ни дават своите очаквания за това какви кадри трябва да възпитаваме и трябва да учим, а ние адаптираме нашите учебни програми и изследователски продукти, за да бъдат близки до бизнеса".

Арман Саркисян е морски еколог и представи неговото иновативно изобретение:

"Това е идеално съчетание между аквакултурна технология и огромен екологичен рихов ефект".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Билярска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44