Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки на деца с увреждания: Бисер Петков е единственият социален министър, който прояви човещина към нас

| обновено на 12.06.18 в 18:00
Снимка: БГНЕС

С оставката на министър Петков проблемите на хората с увреждания не се решават, а се задълбочават. Това казаха родители на деца в неравностойно положение, които втори ден протестират пред Дневния център в Морската градина в Бургас. Те са категорични, че протестът им ще продължи, докато не се приеме Законът за личната помощ на деца и хора с увреждания. 

"Бисер Петков е единственият социален министър, който прояви към нас човещина", каза Катя Андреева, майка на 19-годишната Ванеса, страдаща от синдром на Даун: 

"Законът за личната помощ, за който се борим толкова упорито и толкова много години, и с толкова много майки беше готов за внасяне в пленарна зала. Министърът си стисна ръката с нашите майки, но в един момент късно вечерта разбрахме, че е подал оставка. Нас това ни шокира. Никоя една от нас не е искала оставката на министъра, но за съжаление е факт". 

Палатковите лагери ще продължат, докато не постигнем нашата цел – да бъдат по-добре както децата над 18, така и децата под 18 години, декларира в предаването „12+3“ Емилия Цветанова от палатковия лагер в Бургас, която е майка на дете с увреждане: „Искаме да бъдем с министър Петков. Работили сме с него. Искаме да довършим Закона за личната помощ и да го вкараме в Народното събрание за гласуване.“ Според Цветанова, министърът в оставка е станал „много неудобен, тъй като помага на майки, които имат нужда децата им да бъдат подпомогнати“. Премиерът Борисов можеше да не приема оставката на министъра, допълни Емилия Цветанова: 

"Сега всъщност се сещам за онзи случай, когато той каза, че се е разплакал за една майка, която си замина от държавата. Мисля, че на нас сълзи не ни трябват. Ние и сами можем да си плачем, но отдавна не го правим това нещо. Мисля, че той просто трябваше да откаже да му я приеме тази оставка". 

Родителите на деца с увреждания издигнаха палатков лагер в Морската градина в Бургас. С черни балони и тениски с надписи "Системата ни убива" те изразяват недоволството си.

Семейства от Русе, които отглеждат деца с увреждания, също излязоха на протест в защита на подалия оставка социален министър Бисер Петков. Тяхното събиране днес бе спонтанно, тъй като палатковият им лагер ще бъде обособен в петък, на площад "Свобода". Двайсетина семейства, в които растат деца с увреждания, за пореден път се събраха пред сградата на общинската и областната администрация в Русе, за да поискат смяна на системата, не на министъра. 

"Протестите в Русе ще продължат – срещу системата, срещу бездушието, срещу лицемерието, срещу агресивната градска среда, срещу всичко, което ни отдалечава от най-човешките ни качества – състраданието и помощта, която можем да дадем на по-слабите", категорични са родителите. 

Още по темата чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44