Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на калоферската дантела

Снимка: Иван Русланов

Калоферската дантела е спасението на града след неговото опожаряване. Завърналите се калоферци попадат единствено на руини. Промишлеността запада, въпреки някогашната му златна слава, разказва директорът на музей "Христо Ботев" в Калофер Ася Николова:

"Минко Фетфаджиев, който спомага и за въстанояването на дома на Ботев, написва една много добра брошура, насърчителна към производителите, как да се въздигне производството в Калофер. Едно от предложенията, за да могат и жените да се включат в този процес на въстановяване на града, е да започнат да плетат дантели. В тази брошура самият той загатва, че най-добре е да започнат да плетат брюкселски такива, защото са ценни, скъпи. През 1906 година в София в рисувалното училище, бъдещата Художествена академия, пристига Донка Шипкова, едно момиче от Калофер, което е записано да изкара курса за създаване, моделиране и изроботване на брюкселска дантела. Донка завършва курс за две години като отличник и се завръща в града, но не спира с това. Тя е човекът, който открива първото и единствено в България Дантелно училище "Трудолюбие". Тя е и първата негова директорка. Калоферската дантела е совалков тип дантела - на цилиндър със совалки. Разликата между брюкселска дантела и калоферска дантела е единствено в мотивите. Техниката е абсолютно еднаква, но мотивите са абсолютно различни. Калоферската дантела е с повече геометрични мотиви".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Иван Русланов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44