Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енес Байраклъ: Не може да се каже какъв ще е изходът от изборите в Турция

Изборите в Турция - вот с предизвестен край или в очакване на изненади

Проф. Мурат Сомер: Ако коалицията между управляващата партия и националистите спечели мнозинство в парламента и президентът Ердоган отиде на втори тур, шансовете му за победа са по-големи

| обновено на 23.06.18 в 11:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден преди предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция е много трудно да се каже какъв би бил изходът от тях, каза в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" политическият анализатор Енес Байраклъ:

"Съществуват различни сценарии. При  всички тях се очаква преизбиране на президента Ердоган на първи или втори тур. Не е изключен и вариантът Партията на справедливостта и развитието да загуби мнозинството си в парламента. Ако това стане, то няма да е неочаквано провеждането на нови избори. Хората ще бъдат ядосани. Не може всеки път да играеш с "Отиваме на избори". Това би било твърде голям риск."

Според проф. Мурат Сомер от Истанбулския университет "Коч" е вероятно управляващата Партия на справедливостта и развитието да не получи повече от 50 на сто от гласовете и така да се стигне отново до създадената преди изборите коалиция между партията на президента Реджеп Ердоган и крайнодясната Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели:

"Ако коалицията между управляващата партия и националистите спечели мнозинство в парламента и президентът Ердоган отиде на втори тур, шансовете му за победа са по-големи. Ако обединената опозиция спечели парламентарните избори  има втори тур на президентските избори, тогава и опозицията ще има много по-големи шансове да победи президента Ердоган."

В звуковия файл можете да чуете подробностите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44