Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публичните пререкания заглушиха уверенията за единство между съюзниците от двете страни на Атлантика


Лидерите на НАТО декларираха отново, че са единни и задружни в идеята за общата сигурност и в обвиненията срещу Русия, че я подкопава. Но медийните заглавия за срещата в Брюксел тази седмица бяха посветени изцяло на нападките на американския президент срещу европейските съюзници и конкретно срещу Германия, че плаща милиарди долари за руския газ, вместо за оръжия за защита от Русия.

Висш представител на американската администрация - министърът на енергетиката Рик Пери, се изказа директно срещу планираното разклонение на газопровода "Турски поток" към Европа в момент, когато президентът Румен Радев разговаряше с турския си колега за продължаване на тръбата през България.

Натовските лидери отхвърлиха искането на Доналд Тръмп да увеличат военните разходи до 2 процента от брутния вътрешен продукт още от януари 2019 година и потвърдиха стария ангажимент, че ще го сторят по-плавно - до 2024.

Британците демонстрираха чувствата си към Тръмп в многохилядна протестна демонстрация в Лондон против гостуването му в страната им.

Русия и опозицията в Скопие се показаха еднакво недоволни от поканата към Република Македония да започне преговори за присъединяване към НАТО.

Гърция експулсира двама руски дипломати, уличени в съпричастност с протестите срещу споразумението за името на Македония. Москва заяви, че е жертва на американски интриги.

Слушайте подробности за събитията от седмицата в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44