Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-новото промишлено предприятие в Кърджали се очаква да стартира работа тази есен

Вели Шекир е мениджър в най-новото промишлено предприятие в Кърджали, което се очаква да стартира тази есен. Заводът залага на високите технологии и в него ще се произвеждат токозахранващи системи - инвертори, токоизправители и UPS-и. Инвестицията възлиза на 36 милиона лева. Първоначално ще бъдат наети 100 работници, като се очаква броят им да се увеличи на по-късен етап. И тъй като се търсят висококвалифицирани специалисти, подборът започна още преди няколко месеца. До момента са подадени 250 автобиографии, каза Вели Шекир:

„По-голямата част от тези, които проявяват интерес за работа в завода, са хора, които в момента са заети в други предприятия. Има някакво оживено търсене на работа на наистина специализиран, така да се каже, интерес. Ако въпроса какво ще бъде възнаграждението предхожда всички други, то вторият въпрос е какви ще бъдат условията на работа. Явно хората са уморени от продължителността на работния ден в други предприятия, сменния режим на работа, лошите условия на труд, а може би и лошото отношение“.

Вели Шекир признава, че в Кърджали няма море от кадри и подборът е труден. Кандидатите трябва да имат познания по електроника и електротехника, а такива в района не са много. Документи са подали дори и юристи:

От всички подадени дотук 250 документа, с техническо образование са поне половината, бакалавър - 67-70 души. Наблюдава се много голям брой на подадените документи без техническо образование, хора, търсещи работа в администрацията на завода.“

В момента в промишлеността на Кърджали са ангажирани предимно хора на средна възраст, а младите ги няма, казва Шакир:

„Хората над 40 години са с трайна уседналост, децата им ходят на училище, нямат намерение да мигрират, да работят в чужбина. Присъщо на младостта е авантюризмът“.

За Моника и Симеон решението да работят в чужбина не е взето на маса. Двамата от години живеят на гръцкия остров Родос. Тя е сервитьорка, а той управител на клуб за водни спортове:

„Нямаме тези възможности, които ги имаме тука. Родос ни дава повече финанси, осигуровките, здравните, начина на живот. Разходите ни са 400 за квартира и 600 да кажем за други разходи - храна, бензин, цигари. Другите пари, които получаваме, ги спестяваме. Зимата си ходим в България за по два-три месеца. И търсим пак някаква работа из Европа, ако не, си почиваме и лятото пак тука“.

Заедно с Моника в бара работят още две момичета от България, собствениците на заведенията в Родос са доволни от българите и всяко лято ги канят отново на работа, както прави Майк Сотирис:

„Определено мога да кажа, че са много добри работници. Печелят доверие и се отдават изцяло на работата си. Това са хора, които знаят за какво работят“.

Засега Моника и Симеон не смятат да се върнат за постоянно в България, поне докато доходите у нас не станат като европейските. Това искат и жителите на Кърджали, голяма част, от които вече са намерили своето място в чужбина, но някои вече искат да се върнат, казва Вели Шакир:

„Имам обаждания, две-три. Едното от Англия, от инженер по електроника, а другият беше от Германия. Казаха, че се интересуват от завода в Кърджали и желаят да се върнат тук“.

Има безработица в Кърджали, но тя не е безнадеждна, смята Шакир.

„Тя не е от такова естество, че да създава усещане за безнадеждност в търсещия работа. Има алтернатива и тя е осезаема. Всяка една нова инвестиция създава ново усещане, че има алтернатива за хората“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44