Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бум на сватбите - повече от 100 двойки ще сключат днес брак в София

| обновено на 18.08.18 в 14:52
Григор и Никол Костови
Снимка: Никол Костова

Повече от 100 двойки ще сключат брак в столицата днес. Това е вторият бум на сватби през месеца, провокиран от специалната дата, която съчета три осмици. Подредбата на числата символизира материално благополучие.

28 сватби има на днешния 18.08.2018 година в Пловдив. Ангажирани са и трите обредни дома в града, венчавка ще има следобед и в Цар Симеоновата градина при Павилиона. Причина за повишения интерес са повтарящите се цифри 8 в датата, посочват от „Радостни обреди“.
На 8 август, въпреки делничната сряда, в Пловдив имаше 17 сватби.

Осмицата символизира парите и дава от всичко по много - както добро, така и лошо - обясни нумерологът Ели Маринова. Точната прогноза обаче зависи от личните числа на всеки човек, добави тя:


"Осмицата е силата, големите мащаби, всичко едро, голямо. Както един Еверест, който е огромен, който се вижда от целия свят и е за пример, бих попитала младежите - как се изкачва Еверест? Тук се изисква много отговорност, овладяност, самоконтрол, подреждане на приоритети".
Според астролозите съботата не е подходяща за бракосъчетания, защото това е денят на Сатурн, на който не е препоръчително да се провеждат шумни тържества .

Петя Иванова и Георги Банов са сред младоженците, които избират 18.08. за началото на своя съвместен живот. Вярват, че семейното щастие не зависи от датата, а от взаимоотношенията между двамата съпрузи.
"Ако вие се грижите за вашите отношения, общувате и се грижите за вашата любов, така както се грижите за децата си, то тя ще цъфти, тя ще просъществува".

Тържествената церемония символизира съхраняването на живота и продължаването на рода, като в наши дни тя често е съчетание между сватбените традиции, спазвани преди 50 години, и съвременните обичаи.

През юни 26-годишната Никол Костова каза заветното "Да" на своя дългогодишен приятел Григор, като тяхната сватбата е силно повлияна от традициите, популярни на Запад. В деня преди големия ден приятелките на булката ѝ организират моминско парти - чакат я пред дома ѝ с лимузина и шампанско. Вместо в ресторант, сватбеното тържество се е провело на открито сред природата.


"Нашата сватба беше в хубава, бяла шатра с бели воали, с много цветя като наблегнахме на по-нежните, пролетни цветове. Беше изнесен ритуал в градина, с много зеленина, а и бяхме заложили на красива гледка", обясни Никол, чиято подготовка за сватбата й отнема около половин година.

"Първо беше роклята, която купих ноември месец, а нещо, за което трябва да се действа рано - това е да се запази фотограф, видео и добър диджей. После започват приготовления за поканите, както и трябва да решиш кой да ти е кум и кума, а също и да прецениш цветово каква да бъде сватбата, включително покривки, салфетки. Всички тези неща изискват мислене и време", добави Костова.

Така въпреки нововъведенията в сватбените обичаи, прилагани от новото поколение младоженци, Никол и Григор запазват и част от традициите, характерни за родните церемонии. Нова мода сред младоженците е да посещават уроци, които ги подготвят за първия сватбен танц.

Хореографите Бистра Якимова и Наце Сапунджиев разказват, че една от двойките, с които са работили, ги е посещавала цели 7 месеца. Сватбеният ден винаги е бил съпроводен от танци, музика и наздравици. Василка, която е родом от село Извор, Радомирско, става снаха в Драгоман преди 50 години. Тя се омъжва на 27 декември 1968-ма година. Подготовката за сватбата отнема месец. От церемонията си спомня вълнението и емоциите, но и минусовите температури.

За традицията, спазвана от семейството на младоженеца при посрещането на момичето в дома, както и с какви специални дарове са си тръгвали преди години от сватбата и гостите, а също и подробности за сватбите на Никол и Петя - чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44