Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Маджид Самии: ИНИ предлага съвсем нова система за лечение на ракови заболявания

Проф.Маджид Самии
Снимка: wikipedia.com


Международен институт по невронауки ИНИ е организация, която не е е съществувала в тази форма преди, каза проф. Самии в интервю на Станислава Пирчева  за предаването “Нощен Хоризонт“.

Познатата система съществува като структурни отделения, разпределени по специалности с граница между тях, в която има йерархия между ръководител и по-млади асистенти.

Пациентът се преглежда от млади и недотам опитни специалисти. Информацията се събира от тях. На базата на събраната, често пъти непълноценна информация, се определя съдбата на пациента.

Принципът на ИНИ е различен, информация за болния се събира много бързо и се предава на по-опитен колега, който обобщава данните. Решение за лечение и терапия се взима от най-опитните колеги.

Болният не се разкарва по отделения, а специалистите идват при него.

Към системата има голяма опозиция от местни политици и функционери в отделни страни, които се “страхуват да не загубят своите позиции“, разказва Самии.

Но по света вече има голям интерес към нея има много работещи проекти. Такива програми има в Китай, в Техеран, в Истанбул, където е създаден мозъчен център на името на проф. Самии, както и в Католическия университет в Корея. 

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44