Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Януш Войчеховски: България е с най-мръсен въздух в ЕС

Снимка: БГНЕС

България е с най-мръсен въздух в Европейския съюз. Страната ни, наред с Чехия, Латвия и Унгария, е с по-замърсен въздух, отколкото Китай. Това става ясно от публикуван днес доклад на Европейската сметна палата. В документа са отразени наблюдения върху действията на европейските институции за опазване на качеството на въздуха в общността.

Сметната палата е на мнение, че Европейската комисия не оказва достатъчен натиск върху страните членки за решаване на този проблем. В интервю за "Хоризонт" Януш Войчеховски, член на Сметната палата, казва, че досега на нито една страна, която не спазва нормите за качеството на въздуха, не е наложена финансова санкция. Той подчерта още:

„В това отношение наистина най-зле е ситуацията в България. Средно за Европейския съюз загубата на години живот в добро здраве заради този проблем е средно 0.7. За България обаче те са 2.5. Но все пак има малък напредък. София беше наблюдавана пряко от нашите одитори и от 2009 година насам е малко по-добре“.Снимка

Одиторите посочват, че повечето членки все още не спазват стандартите на ЕС за качество на въздуха и не предприемат достатъчно ефективни действия за подобряването му. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44