Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е празникът на София

Снимка: БГНЕС



С тържествен водосвет и официална церемония по издигане на знамето на град София, в столицата беше тържествено отбелязан празника на града. Тринайсет представители на академичната, културната и музикалната среда бяха отличени като новите почетни граждани на София по време на тържествената сесия на Столичния общински съвет. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова софиянци да не превръщат черногледството в свой делник, а да изберат добротата, с която ще превърнат София в град на възможности и радост:

"Благодаря на всички за помощта и подкрепата, особено на гражданите на София за тяхното търпение. Посрещаме празника с обновени булеварди, с нови училища, детски градини, обновени паркове. Предстои ни още много работа".

Столичани имаха възможност да наблюдават тържествената церемония зад охранителните ленти на площада пред църквата "Света София":

"София е един чудесен, динамичен град, пълен с живот. Всеки може да си намери по нещо".

"На столичани пожелавам да растат и да не остаряват. Да бъдат бдителни и изискващи".

Сред новите Почетни граждани на София са актьорът Филип Трифонов, Васил Найденов и цирковият артист академик Александър Балкански. Сред отличените беше и певицата Богдана Карадочева:

"Много обичам квартала си, обичам улицата си и си мисля, че всеки град има свой аромат. Липите в София са нещо незабравимо, а когато цъфнат кестените, мисля, че по-красиво място в света няма".

Празникът на София ще бъде отбелязан с много културни събития. От 17:30 часа пред Народния театър "Иван Вазов" ще се състои концерт на Софийския духов оркестър, а час по-късно в театъра ще бъде проведена тържествена церемония за връчването на наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44