Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен започна научен форум, посветен на 100-годишнината от Дойранската епопея

| обновено на 20.09.18 в 18:41
Форумът започна с изпълнение на възстановения марш на Девета плевенска пехотна дивизия, която е изнесла боевете при Дойран. Той бе изпълнен от Общински духов оркестър - Плевен под диригентството на Пламен Марков.
Снимка: БТА

Плевен е домакин на двудневна национална научна конференция на тема "България в Голямата война - 1918". Форумът е посветен на 100-годишнината от Дойранската епопея и подвига на бойците от Девета Плевенска пехотна дивизия. Водещи историци, преподаватели и изследователи ще изнесат над 30 научни съобщения и доклади през двата дни на форума. Научен ръководител на националната конференция е академик Георги  Марков, който изтъкна, че на обществото ни днес е необходимо национално помирение и съгласие. Преди началото на форума за първи път след близо 100 години Общинският духов оркестър изпълни "Марша на победата" на Девета Плевенска пехотна дивизия.

Изложбата "Дойран (1916-1918г.) - храброст, дълг и чест" ще съпътства научната конференция. Гостуват експонати от Националния военноисторически музей и музея в Ловеч. Историците очакват научната конференция, както и останалите прояви, посветени на 100-годишнината от Дойранската епопея, да осветлят в по-голяма степен събитията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44