Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на сърцето

Нараства броят на хората с хипертонични болести

Специалистите съветват да не подценяваме и ниското кръвно налягане

Снимка: Архив

Днес е Световният ден на сърцето. Всяка година близо 17 милиона и 500 хиляди души по света умират от сърдечно-съдови заболявания. Около 65 на сто от смъртните случаи се дължат на тези заболявания, каза пред "Хоризонт" проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите.

Данните сочат, че по-малък брой от тези случаи се дължат на исхемична болест на сърцето, но пък нараства броят на хората с хипертонични болести, посочва професор Арман Постаджиян: "Смъртността от исхемична болест на сърцето категорично намалява през последните осем до десет години, като горе - долу тя достига до 80 на сто хиляди население. Тя е приблизително около сто фатални случая на сто хиляди население".

Тази положителна тенденция се дължи на добрата политика на Здравната каса по заплащане на медицинските изделия в областта на кардиологията, на повечето лаборатории, покриващи острите сърдечно-съдови състояния, на по-доброто обучение на лекарите. Не толкова добър е контролът обаче при хипертоничните болести.

„Увеличаване на смъртността, дължаща се общо на групата хипертонична болест - нещо, което е за размисъл, и нарастване на смъртността, дължаща се на сърдечна недостатъчност. Тук сме малко в капан - от една страна да лекуваме все по-добре острите състояния чрез нашето действие. Всъщност по някакъв начин нараства самата сърдечна недостатъчност, нараства и смъртността, дължаща се на нея".

Д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология в клиниката по вътрешни болести в столичната болница "Св. Анна" разделя рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания на два вида: коригируеми, чието въздействие можем да намалим и такива, които не можем да управляваме. Сред некоригируемите са възрастта, полът и наследствената обремененост. Относно високото кръвно налягане д-р Прокопова отбеляза, че в България все още не сме достигнали "това ниво на коригиране на артериалната хипертония, което бихме искали да постигнем".

През последните години хипертоничната болест започва все по-рано и се наблюдава “подмладяване” на заболяването. Не можем да променим пола, възрастта и наследствената си обремененост, но можем да направим много, за да подобрим начина си на живот и сърдечното си здраве, съветва д-р Красимира Кощикова, кардиолог в столичната Александровска болница:

„Да се борим със затлъстяването, със заседналия начин на живот, с тютюнопушенето, да следим стойностите на кръвното, да бъдат в нормални параметри, стойностите на кръвната захар - добре е да се знаят да се проследяват, стойностите на холестерола, триглицеридите - всички те са рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания."

Много хора смятат ниското кръвно налягане за безобидно, но грешат, защото понякога то може да е признак за сериозно заболяване, казва д-р Кощикова и съветва винаги да се обръщаме към лекар, когато се почустваме зле:

„Понякога миокардният инфаркт може да протече с много ниски стойности на артериалното налягане. Ако пациентът има съпътстващи болести този инфаркт може да протече и без болка“, предупреждава тя. От практиката си д-р Кощикова е забелязала, че повечето пациенти не обръщат внимание на профилактиката и превенцията и стигат до болницата във вече тежко и увредено общо състояние, когато често е трудно, дори невъзможно да се помогне. 

Днес в големите паркове в градовете с университетски болници ще има информационни кампании, свързани с болестите на сърцето.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44