Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на бързи обороти: Задържаха предполагаемия убиец на журналиста Виктория Маринова

Тялото на Виктория Маринова бе намерено на 6 октомври на брега на река Дунав в Русе.
Снимка: БГНЕС


Задържаха предполагаемия убиец на журналиста Виктория Маринова в Русе. Продължиха протестите на майките на деца с увреждания. Предотвратен беше опит за търговия с културно-исторически ценности.

На петия ден след зверското убийство на журналиста Виктория Маринова в Русе, в Германия беше задържан заподозреният Северин Красимиров. Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че ДНК експертизите го уличават като извършител. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че са събрани множество доказателства и на Северин Красимиров ще се повдигнат две обвинения.

Премиерът Борисов реагира остро на изказвания на български политици от ляво и от дясно срещу България в Брюксел и Съединените щати. Борисов каза още, че медиите в момента са не четвъртата, а първата власт и призова за тяхното отговорно поведение в подобни ситуации.

Същият следобед премиерът покани по случая дипломатическия корпус в София и заяви, че умишлено не е разговарял през последните дни с никого от Брюксел заради някои прибързани коментари на убийството на Виктория Маринова, които го обвързват с разкрития за корупция; лидерът на БСП Корнелия Нинова определи гнева на премиера Бойко Борисов към европейската реакция за убийството на българската журналистка като пресилен.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер приветства „бързите и активни усилия на премиера Бойко Борисов и на българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи от другите държави-членки на ЕС, арестуваха заподозрения убиец.

Продължиха протестите на майките на деца с увреждания. В началото на седмицата управляващите от ГЕРБ поеха политически ангажимент до средата на декември двата законопроекта - за личната помощ и за хората с увреждания, да бъдат приети в пакет от парламента. Подписана беше и "Пътна карта". Финансовият министър Владислав Горанов обеща изпълнение на заложеното в плана. Омбудсманът Мая Манолова увери, че хората с увреждания ще получат повече пари догодина. На следващия ден социалният министър Бисер Петков  коментира, че подписването на плана за действие не е имало за цел да предотврати протеста, насрочен за същия ден. 

Въпреки набелязаните срокове за приемането на новите закони, майките излязоха на протест, който прерасна в палатков лагер. Блокиран беше булевард "Дондуков" пред Министерския съвет. Майките обявиха, че ще продължат с протестите до приемането на новите закони.

Утре БСП ще внесе искането за вот на недоверие към правителството заради политиката в здравеопазването. Преди това лидерът на социалистите Корнелия Нинова проведе редица срещи с организации в системата на здравеопазването. От ГЕРБ са категорични, че вотът няма да успее.

Бюджетният излишък за тази година да бъде изхарчен след обществен дебат и санкция на парламента. Това предложи президента Румен Радев на кръгла маса на тема: „Неравенства и бедност в България“.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира като неоснователен призива на президента Румен Радев излишъкът в тазгодишния бюджет да се разпредели в края на годината от Народното събрание.

В присъствието на въоръжени антимафиоти с маски в Специализираната прокуратура беше показан античен златен венец от четвърти век преди новата ера, спасен при опит да бъде продаден за два милиона евро. Обвинения за участие в организирана престъпна група за търговия с културно-исторически ценности бяха повдигнати на четирима души. Сред тях е и служител на ДАНС. Остана обаче въпросът истинско ли е съкровището.

Съдия-изпълнител обяви търг за къщата-музей на Пейо Яворов в София. Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова сградата да бъде купена от държавата или от общината.

Подробностите чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44