Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на културния ни институт в Будапеща обжалва конкурса за нов ръководител

Снимка: БГНЕС

Директорът на българския културен институт в Унгария Олга Попова обяви, че обжалва резултатите от конкурса за нов титуляр на поста, като в предаването „Хоризонт до обед“ обясни какви са възраженията ѝ.

Това става след като на 26 септември Министерството на културата обяви резултатите от конкурсите за директори в няколко от ключовите български културни институти зад граница, сред които в Прага, Берлин, Виена, Лондон, Братислава.

На първо място за Будапеща е класиран Пламен Пейков, събрал според действащата наредба необходимите 2/3 от 315 точки, втора остава Олга Попова.

Тя обжалва този резултат в две писма с възражения до Министерството на културата и настоява за проверка и преразглеждане на резултата.

„Кандидатите в конкурса бяхме трима. Класираният на първо място е единственият кандидат, завършил само „Българска филология“ и реално невладеещ унгарски език. Г-н Пейков е допуснат до конкурса със сертификат за завършен начален курс по унгарски език. Знанието на езика на страната-домакин не случайно е задължително условие за длъжността. За съжаление, в наредбата не е предвидено назначената комисия да извършва проверка на нивото на знание на кандидатите, където би могло да се установи дали действително отговарят на това условие и дали биха могли да изпълняват служебните си отговорности“, каза Олга Попова.

Тя посочва още, че г-н Пейков вече има назначения от Министерството на културата за ръководител на българския културен институт в Будапеща за цели 10 години – от 2003 до 2013 г. „Ако бъде назначен отново, той ще има трети мандат на тази позиция, а в закона е записано, че на позиция директор не могат да бъдат назначавани хора за повече от 2 мандата“, аргументира се Попова.

„Ако бъде назначен, г-н Пейков влиза в противоречие с още един закон - Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, защото майка му от 31 години е директор на национален учебен комплекс по култура за италиански лицей, на подчинение на Министерството на културата“, твърди още тя.

Попова подчерта още, че Пламен Пейков е бил единственият, отказал съгласие за заснемане с камера провеждането на конкурса.

От пресцентъра на Министерството на културата съобщиха за „Хоризонт“, че не отказват коментар към момента, но на по-късен етап ще говорят по казуса.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44