Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра започва 16-дневна информационна кампания срещу домашното насилие

| обновено на 19.10.18 в 09:19
Снимка: БГНЕС

В Силистра започва 16-дневна информационна кампания срещу домашното насилие. Тя се провежда в края на всяка година в много страни в света и цели да заостри вниманието на обществото към проблема. 

Над 100 души са потърсили помощ и подкрепа през последната година в Кризисния център за жертви на насилие и в Центъра за консултации и превенция в Силистра. В последните месеци случаите на насилие са намалели, но стават по-тежки и по-трудни за преодоляване, отчита Галя Иванова – юрист в женското сдружение "Катерина Каравелова":

"Жертвите започват да търсят по-често психологическа подкрепа. Тенденцията от миналата година е, че те търсеха основно юридическа, правна подкрепа. Повечето от пострадалите лица през миналата и през тази година, които са преминали през центъра, са отново жени, но има и мъже – възрастни хора, които стават обект на насилие от своите деца".

Наблюденията на работещите в центровете сочат, че пострадалите лица също имат необходимост, в някой от случаите много по-голяма, отколкото извършителите, с тях да работи психолог и да бъдат насочени как да се справят в конфликтни ситуации и как да преодолеят нагласата си на жертви. Колкото и негативен да е образът на насилника, с тези хора също трябва да се работи, и то последователно и упорито, убедена е Галя Иванова, защото "много често на тях им липсват елементарни умения за справяне в конфликтни ситуации".

Специалистите от Сдружението с нестопанска цел "Екатерина Каравелова" работят превантивно и с ученици от силистренските училища. Председателят на организацията Христина Георгиева обясни:

"Влизаме в часовете на класния ръководител. Там работим с подрастващите за развитие на знания, нагласи, убеждения и ценности, за ранна превенция".

Сега в кризисния център са настанени 8 души, от които 5 са деца. Кампанията ще започне с благотворителен концерт под мотото "Заедно сме по-добри". Със събраните средства ще бъдат осигурени дрехи и пособия за децата в кризисния център.

Темата е разгледана в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44