Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер нарече Брекзит „нещо ужасно, с което трябва да се свиква“

Европейската инвестиционна банка ще загуби между 2 милиарда и 3 милиарда евро след оттеглянето на Великобритания

Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер заяви, че банката ще загуби между 2 милиарда и 3 милиарда евро след оттеглянето на Великобритания.

Пред журналисти той нарече Брекзит „нещо ужасно, с което трябва да се свиква“. 

„Брекзит е нещо ужасно, но ние трябва да го зачитаме. Подготвяме се за всякакви възможни сценарии. Обединеното кралство държи 16 на сто от акциите ни. Неговият дял в Банката е силно осезаем“. 

"Освен това, Великобритания няма национална промоционална банка като Франция, Италия, Испания и Германия. Те правят нещата си с нас. И да ни загубят, ще е много болезнено за тях. Трябва да измислят нещо, което да ни замести", допълни Хойер.

Вернер Хойер посочи , че за ЕИБ портфолиото на Обединеното кралство е "много добро", защото допринася доста за рейтинга на финансовата институция, който е 3 пъти А:

"Което пък ще липсва на нас. Ще ни липсва и един страхотен партньор в областта на развитието - британското министерство за развитието е един от ключовите ни партньори и то сред най-амбициозните от тях. И това, което британците ще изтеглят в кеш в рамките на техните 16 на сто, е между 2 и 3 млрд. евро." 

Европейската инвестиционна банка е създадена с договорите от Рим, в които се казва, че членовете на Европейската икономическа общност са и членове на Европейската инвестиционна банка, припомня Вернер Хойер, според когото в последните 60 години банката се е разраснала до непознати мащаби, но "понякога се подценява дори от Европейския съвет и лидерите не си дават сметка какъв инструмент имат в ръцете си".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44