Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Катя Вангелова: Проблемите по време на нощния труд са често пренебрегвани

Кръгла маса за проблемите с полагането на нощен труд в България

| обновено на 30.10.18 в 11:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нощният труд е сериозен рисков фактор за здравето на работещите и застрашава безопасността на работното място. Затова заслужава и достойно заплащане. Нощният труд засяга над 400 000 души. По инициатива на Конфедерацията на труда "Подкрепа" се провежда кръгла маса, посветена на проблемите с полагането на нощен труд в България и част от кампанията за достойни условия и заплащане на нощния труд и предотвратяване на последствията от него. Според синдиката трудът, който се полага след 22.00 часа, съсипва биологичния и социалния живот на хората и затова полагането му трябва да се ограничи максимално. От 10 години насам час нощен труд се заплаща по 0,25 лева, което според "Подкрепа", налага спешни и адекватни промени. От Конфедерацията предлагат нощния труд да се заплаща в размер на половин процент от минималната работна заплата.

„Проблемите по време на нощния труд са често пренебрегвани. При над 17% от работещите сменните графици включват и нощен труд. Стресът по време на нощните смени е по-голям. Нощният труд влошава качеството на съня и води натрупване на умора. Поредните нощни смени трябва да са не повече от три на седмица“, това коментира в „Хоризонт до обед“ доц. Катя Вангелова, дирекция „Обществено здраве и здравен риск“ в Националния център по обществено здраве и анализи.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44