Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстично пада възрастта на заболелите от диабет

Опасно е скритото протичане на болестта, при което неусетно се развиват усложнения

Снимка: БГНЕС

Пациентите с диабет у нас са около 8 на сто от населението. 600 000 души са диагностицираните с диабет. 425 милиона са страдащите от диабет в световен мащаб. У нас се отделят по 350 милиона лева годишно за лечение на болестта. Страната ни е на последно място сред 30 европейски държави по грижи за пациенти с диабет. 

Извън отпусканите лекарства и консумативи, все още сме далеч от най-новите технологии в тази сфера, които значително облекчават живота на пациентите, обяснява Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет в предаването "12+3":

"Има сензори за постоянно измерване на кръвната захар, които за съжаление все още ги няма у нас. Родителите, които ги ползват, си ги набавят от други държави. Те дават спокойствие както на детето, така и на родителите. Лекарят има наблюдения върху състоянието на детето, дори и да не го е виждал през последните дни, може да се върне назад и диаграмата да даде резултатите."

10-15 на 100 000 деца заболяват от диабет. Тревожен е фактът, че възрастта на заболелите непрекъснато пада, коментира Елисавета Котова: "Вече много малки деца, дори и на дни деца - най-малкото ни дете беше на 57, когато се отключи диабетът. Това не е добрата новина - че се налага да се сблъскваме точно с такъв проблем: възрастта да пада драстично надолу."

Осемгодишният Мишо и майка му Славка научават за заболяването диабет преди месец, след като детето загубило обичайния си тонус и започнало да пие много вода. След преглед при лекар и направени изследвания е установено, че кръвната му захар е 18. Стигнал е до тежко здравословно усложнение - диабетна кетоацидоза.

„Всъщност най-голямото притеснение е как ще го приеме обществото, защото съвременното общество въобще не е благоразположено към хора с каквито и да било проблеми", споделя майката. 

Мишо не спира заниманията с таекуондо и вече знае най-важното за болестта си - „че тя не се лекува, но може да се управлява, докато много други болести не могат“. Налага му се да си бие инсулин, да си мери кръвната захар, да яде колкото трябва. Забранено му е да яде хамбургери, шоколад, бонбони. 

За да държат диабета под контрол, децата трябва да спазват диета и да се хранят здравословно. В детските градини храната вече е съобразена с тези изисквания, но не и в училищните столове, твърди Елисавета Котова: "Малко са местата, на които е приготвена храната в самото училище. Всичко е кетъринг, а кетъринга не е винаги ОК. Специално за училищата има да се поработи още доста."

Сред причините за увеличаване на броя на децата със заболяване диабет са стресът и неблагоприятната околна среда. При възрастните диабетът се отключва най-често при затлъстяване и нарушен метаболизъм. Доц. Радка Савова от отделението по диабет на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" пояснява, че диабетът може да протича в "скрита" форма:

"Там, където имунната система вече е понижила имунната секреция, допълнителен стрес, като инфекции, травми, катастрофи, биха могли да покажат, че тялото при стресови ситуации вече няма достатъчно инсулин и тогава се изявява клинично диабетът. Възрастните могат да живеят години наред, без да знаят, че имат диабет, и това е опасно, защото точно тогава, докато разберат, че имат висока кръвна захар, те вече получават късните усложнения - начална ретинопатия, начално засягане на бъбреците."

Прогнозите сочат, че след по-малко от 30 години болните от диабет в света ще станат близо 630 милиона души.

У нас лекари и пациенти настояват да се обърне специално внимание на ранното диагностициране и профилактиката на диабета, да се създаде регистър на болните от диабет и да се приеме национална програма за борба с диабета.

Превенцията на захарен диабет тип 2 е възможна чрез регулярна физическа активност, здравословна и балансирана диета и здравословна околна среда.

Темата на Маргарита Иванова е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44