Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ и МОН започват кампания „Заедно срещу насилието в училище“

Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева участва в започването на глобалната кампания на УНИЦЕФ "Заедно срещу насилието в училище"
Снимка: БТА

Учениците в България са сред най-тормозените в училище, показва проучване на УНИЦЕФ. Затова световната организация и Министерството на образованието започват кампания „Заедно срещу насилието в училище“.

Нейната цел е да се повиши разбирането по темата за насилието, да се намали толерантността към различните му проявления, както и да се подкрепят училищата в ефективната превенция на насилието и тормоза.

Над половината тийнейджъри по света са били обект на насилие от страна на връстници в училищата или около тях. Физическото насилие и тормозът пречат на образованието на над 150 млн. деца на възраст от 13 до 15 години, сочат данни от проучване на УНИЦЕФ.

Учениците в България са сред челните 10 от общо изследвани 43 страни, засегнати от проблема с ученическия тормоз.

Дискомфортът, отчуждението от училище, ниският успех и тормозът затвърждават рисковото поведение сред юношите, показва друго изследване за здравето и поведението на децата в училищна възраст, което е проведено от Института за изследване на населението и човека в сътрудничество с УНИЦЕФ.

Ние вярваме, че насилието в училище може да бъде предотвратено. За да постигнем това не само трябва да сме обединени, но и трябва да чуем гласа на децата, каза д-р Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България.

„Един милиард деца са жертви на насилие, можете ли да си представите какво колосално число е това. Само че по-тревожно от статистиката е въздействието  на насилието върху децата, защото те трябва цял живот да живеят с тези травми. Те оказват влияние върху тяхното здраве, успеваемост, върху целият им живот“, каза тя.

Включването на младите хора е една от най-важните стъпки в борба срещу насилието, смята зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

„За да можем да се борим с един проблем, трябва да го познаваме, кое го предизвиква, защо се случва. Къде са корените му – в училище или извън училище, дали го има в медиите и обществото като цяло“, каза тя.

„Това, което трябва да направим, е повече кампании за повишаване на чувствителността към дози проблем. И на второ място – да обучаваме учителите, така и родителите, как да разпознават тази агресия и насилие, с които всички ние трябва да се борим. За нас е изключително важен и кибертормозът, защото, за съжаление, имаме случаи на увеличаването на тормоза в интернет", добави Деница Сачева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44