Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пл. Димитров: Умерен оптимист съм, че ще има увеличение на доходите в пристанище "Варна"

Решението се очаква в началото на идната седмица

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС


По-високи заплати и по-добри условия на труд поискаха 150 работници от пристанище Варна – Запад, които излязоха на протест миналата седмица. Ръководството на компанията не видя основание за него и припомни, че през последните две години основните заплати са се увеличили с 20%, а догодина ще нараснат с още 5%.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров, който се срещна с протестиращите и ръководството на пристанището, сподели за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“:

„Смятам, че има основание за увеличение на доходите, тъй като в пристанището около 45% от работещите работят на норми - разценки - нямат основни заплати, а всъщност зависят от съответните товари, които ще обработят, а тези разценки не се увеличавани от 2011 година. Работните заплати на останалите 55% са увеличавани през годините, но като цяло има изоставане в разценките, които поставят докери, механизатори и кранисти в една ситуация да бъдат недоволни“

В началото на идната седмица „би трябвало да бъде намерено едно разумно разрешение“, коментира Димитров,  според когото за доходите на около 1400 души в пристанището за догодина ще са необходими около 2 милиона лева допълнително:

„Около 12 милиона лева ще бъде печалбата на пристанището за настоящата година. По всичко личи, че и двата терминала - Изток и Запад - ще бъдат на печалба... Чухме и позитивна дума накрая на изпълнителя директор, че ще трябва да си намерят тези средства. Аз съм умерен оптимист“.

Възможно е и да не се стигне до решение при преговорите. Трябва да се проведе и разговор с принципала – министърът на транспорта, допълни Димитров:

„Само да кажа, че стачната готовност в пристанище Варна остава. Нищо още не е приключило“.

По повод проблемите в Мини „Марица Изток“ и на топлоенергетиката Димитров коментира, че в сряда от 10 ч. в Раднево ще има протестен митинг пред централното управление на мини "Марица-изток", а се очаква да дойде и министърът на енергетиката:

„Това, че няма да има съкращения на работещи, към настоящия момент не им дава визията за напред какво държавата, правителството и нашата родина ще прави с електроенергетиката, базирана на местни въглища“.

Европейската енергийна стратегия предвижда излизането на такива мощности от експлоатация, но държава категорично се противопоставя на „бързи и неадекватни решения по закриването на мините и прибързаното ожесточаване на емисиите, които ще убият ТЕЦ-овете“, каза Димитров. Има поне още 6 държави от Източна Европа, които са реагирали остро.

Европейските избори през май се очаква да доведат повече националисти и популисти, които пък залагат на повече протекция и на по-малко Европа, каза Димитров. Може да се окаже, че по отношение на енергетиката това има позитивно влияние, допълни той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44