Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски експерти за енергийните проекти и възможностите за България

Снимка: архив



Народното събрание прие почти единодушно тази седмица промяна на Енергийната стратегия на България до 2020 година, която изисква от "Булгартрансгаз" да намери около 3 милиарда лева, за да финансира разширение на газопреносната структура от турската до сръбската граница и акционерен дял в новия терминал за втечнен газ край Александруполис.

Сред мотивите, налагащи тези разходи, се сочи очакваната след януари 2020-а "значителна промяна" на газовите маршрути през страната ни. Вместо от Север на Юг, както сега, те ще се насочат в обратната посока заради реализацията на ключови международни газови проекти. Сред тях е споменат и "ИйстМед", който трябва да осигури природен газ от Източното Средиземноморие за Европа, а според израелския премиер Бенямин Нетаняху - конкретно и за България.


В началото на седмицата израелски и световни медии съобщиха, че е било постигнато споразумение между Израел, Кипър, Гърция и Италия за изграждането на газопровод до Апенините. Съоръжението ще струва 7 млрд. долара. Според израелската телевизия „Хадашот“ работата по изграждане на тръбата, която ще има капацитет до 20 млрд. куб. м годишно ще започне до няколко месеца. По думите на израелския енергиен министър доставките на синьо гориво по този газопровод ще намалят арабското влияние в Европа. Темата предизвика и голям интерес в Турция заради споровете около съдбата на разделения Кипър.

Енергийните експерти Гюркан Кумбароглу и Волкан Едигер коментираха темата пред БНР. Гюркян Кумбароглу е преподавател в университета "Богазичи" и е бил президент на Международната асоциация за енергийна икономика.  Волкан Едигер е геолог и инженер, директор на Центъра за енергетика и устойчиво развитие към университета "Кадир Хас", бивш съветник по енергийни въпроси към президентството на Турция.

Експертите потвърждават наличието на разговори между турски и израелски енергийни компании - въпреки наличието на политическите противоречия между двете страни. Всички тези факти показват, че редица страни в региона на Източното Средиземноморие имат конкуриращи се и взаимноизключващи се проекти в сферата на енергетиката. Въпреки това, всички тези проекти създават определени възможности за България.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44