Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роджър Макшейн, „Икономист“: Саудитска Арабия ще може да продължи войната в Йемен и без европейските оръжия

Администрацията на Тръмп действа така, все едно е зависима от Саудитска Арабия

| обновено на 01.12.18 в 19:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС


В началото на ноември поддържаните от Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия йеменски войски обкръжиха пристанищния град Ходейда, през който по-голямата част от населението на Йемен получава жизнено важните храни, медикаменти и гориво.

Ходейда е под властта на бунтовниците хуси, смятани от Абу Даби и Рияд за марионетки на изконния враг Иран. Затова от месец май досега градът бе атакуван многократно, а хуманитарните доставки намаляха наполовина.

През последните дни пратеникът на ООН Мартин Грифитс успя да договори условията за нова мирна конференция, която в най-добрия случай трябва да започне идния вторник в Стокхолм. Дали конференцията изобщо ще се състои все още не е сигурно. Ето защо на срещата на Г-20 в Буенос Айрес вчера френският лидер Еманюел Макрон апелира към саудитския принц Мохамед бин Салман за „политическо решение“ на йеменския конфликт.

Вече близо две седмици в Съвета за сигурност на ООН „отлежава“ британски проект на резолюция за локално примирие в Ходейда и прекратяване на блокадата на Западен Йемен. Защо Съветът се бави да го приеме, при условие че въпросът е на живот и смърт за милиони хора? 

Според журналиста Роджър Макшейн от списание „Икономист“ причината е в лобирането от страна на Саудитска Арабия и ОАЕ.

„Те все още се опитват да изкопчат военни успехи в Ходейда. Америка позволи резолюцията да бъде спряна с твърдението, че тя пречи на плановете ѝ за провеждане на мирни преговори през декември. Но всъщност Саудитска Арабия и Емирствата продължават натиска към Ходейда, за да придобият по-благоприятни позиции в преговорите,“ посочи Макшейн в интервю за „Хоризонт“.

На въпрос как евентуално оръжейно ембарго, наложено от Европа, би се отразило на бойните операции на саудитската коалиция в Йемен, Макшейн отговори:

„Първо, не мисля, че до европейско ембарго ще се стигне. След тази уговорка бих добавил, че едно такова ембарго едва ли ще има чак такъв ефект върху саудитските операции. Саудитска Арабия ще може да продължи войната и без европейските оръжия. Америка е най-големият оръжеен доставчик за нея. Само ако американците спрат оръжейните сделки - само тогава Рияд ще има проблеми. Видяхме, че Германия прекъсна своите доставки, а особен ефект от това нямаше. Едно нещо обаче бих искал да отбележа. В практически смисъл европейско ембарго няма да има голям ефект, но с него ще бъде отправено послание към Саудитска Арабия. В момента връзките със саудитците са клеймо, което се възпалява все повече и повече. Ако Европа наложи ембарго, това клеймо ще заболи още повече.“

Сегашната американска администрация „е така вглъбена в желанието си да противодейства на Иран и да има саудитците на своя страна в тези усилия, че е готова да позволи на Рияд да разпалва безнаказано кризата в Йемен“, посочи Роджър Макшейн.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44