Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладчик за Шенген за България и Румъния: Това е жалко, но е незаконно

Снимка: ЕПА/БГНЕС



Бившият докладчик за приемането на България и Румъния в Шенген - евродепутатът Карлуш Куелю, заяви в интервю за „Хоризонт“, че страните-членки, които гласуват срещу присъединяването на двете страни към пространството за свободно движение, работят срещу собствените си национални експерти и нарушават общностните закони.

На въпрос дали при това положение срещу тях може да бъде заведено дело в  Съда на ЕС, Куелю отговори:

"Да, но не виждам как това би могло да се приложи в този случай, защото страните-членки могат да мотивират вота си с това, че виждат някакви проблеми, от които се опасяват. Няма нищо в договорите, което да ги принуждава да вземат определено решение, дори когато техните национални експерти казват „да“. Защото, ако това го имаше, досега и решението щеше да е факт. Явно всяко правителство има правото да анализира данните и това е жалко от политическа гледна точка, но не е незаконно".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44