Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съветници:Има достатъчно станции за измерване на чистотата на въздуха

Георги Митев: По телевизиите казват, че въздухът в Бургас е чист

Няма нужда да се влагат обществени средства, за да се анализира въздуха в Бургас, защото има два независими източника затова, смятат общински съветници. Общината също не може да финансира подобен разход, защото надвишава гласувания бюджет. 

Сумите,които фирми са предложили за непрекъснат мониторинг на концентрацията на замърсителите в атмосферния въздух, надвишават гласуваната такава 450 хиляди лева, това коментира Маринета Николова от отдел "Екология".Офертите на две компании са над 5 и 12 млн. лева.Председателят на екологичната комисия д-р Георги Митев коментира:

Аз виждам по телевизиите, съвсем независими, даже опозиционни медии, да споменават, че Бургас е с чист въздух по една или друга причина, един от градовете с чист въздух!

Колегата му Бойчо Георгиев добави:

Има достатъчно данни за качеството на атмосферния въздух в община Бургас.Има си държавна институция, която извършва измервания дълги години.Има си автоматични станции за измерване. ситуацията е ясна. Това са много пари, които няма смисъл да бъдат похарчени за нещо, което ще повтори резултата, който до момента е направен.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чатбот ще информира и съветва туристите

Чатбот ще дава информация и съвети на туристите у нас. Той е създаден от IT компанията, която вече направи такъв за коронавируса.  Чатбот-платформата „COME TO BULGARIA”, която цели да намали последствията от Коронавируса в сферата на туризма. Нова функционалност на изкуствения интелект, е че не само ще си пише с потребителите, а ще възприема гласови..

публикувано на 07.06.20 в 12:44
архив

Почистването на поморийския плаж "Ивицата" продължава и днес (ОБНОВЕНА)

Доброволци и природозащитници се събират днес отново,  за да продължат с почистването на най-дългия плаж по Южното Черноморие – поморийския. Десетки се включват в акцията, която обхваща близо 7 километровата ивица. Поморийският плаж “Ивицата” е силно замърсен с пластмаса, с флакони и фасове. Това провокира  десетки доброволци,..

обновено на 07.06.20 в 12:20

Ремонтират улицата към сарафовския плаж догодина (СНИМКИ)

Цялостният ремонт на основната улица, която води към плажа на кв. „Сарафово“, няма да се извърши през тази година. За новия туристически сезон на ул. „Брацигово“ ще се извърши само рехабилитация.  Ремонт на  улица „Брацигово“ е предвиден, но той няма да се осъществи през настоящата година, информират от Община Бургас, след запитване към тях. Вече е..

публикувано на 07.06.20 в 09:00

Ямбол без открит басейн през лятото

Ямбол посреща лятото без разрешен за ползване открит басейн. Забранява се къпането по течението на река Тунджа, както и в нейните притоци. През летния сезон разрешен за ползване  ще е единствено закритият плувен басейн в ПГ „Васил Левски“. Другите четири басейна в града, от които два открити, и два закрити, няма да функционират, гласи заповед на кмета..

публикувано на 07.06.20 в 08:45

Православната църква отбелязва Петдесетница (ОБНОВЕНА)

На 50-я ден от Великден православната църква отбелязва Петдесетница.  Празникът е винаги в неделя. На този ден се чества слизането на Светия Дух над апостолите.  Той се спуснал над събралите се в Йерусалим. Всички апостоли получили необичания дар да говорят на различни езици, да се отправят към различни места по света и да проповядват Христовото Слово...

публикувано на 07.06.20 в 07:49

Намаляват водните количества от яз. "Камчия" за Бургас

Намалени са количествата вода, които ще се отпуснат за област Бургас от яз. „Камчия“ през настоящия месец, информират от екоминистерството. Ако ситуацията с ограничения приток продължи, институцията ще редуцира още разрешените лимити и трябва да се търсят алтернативни водоизточници. С около 4 милиона кубически метра вода е паднало за месец..

публикувано на 06.06.20 в 12:38

Продължава пръскането срещу комари и кърлежи в Бургас

Обработката на зелените площи срещу комари и кърлежи ще продължи, информират от Община Бургас. Гражданите могат и да подават сигнал към Дезинфекционната станция на телефони: 056 86 29 81, 0893 683 143. На 9, 10 и 11 юни, вторник-четвъртък, ще бъдат извършени въздушни обработки срещу ларви на комари с моторен делтапланер. Целта са..

публикувано на 06.06.20 в 10:55