Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хоро, стихове и лимонада с билки за празника на остров "Света Анастасия"

Остров Света Анастасия отбелязва днес храмовия си празник. С хоро, много музика и поетичен рецитал туристическият комплекс изненада гостите си, решили да посетят в този ден единственото обитаемо късче земя по Българското Черноморие.

Първите туристи бяха посрещнати под звуците на морска хармоника с лимонада с билки, която се прави в лекарната на острова по тайна рецепта, с бяло вино и „мезето на капитана“ – маринована хамсия, която се приготвя в ресторанта. Ето какво споделиха посетителите:

„Казвам се Мария, днес празнувам! На почивка семе по южното черноморие и решихме специално да дойдем до Бургас и да посетим с острова, защото на този празник винаги ходим на някакво интересно място!

… Била съм тук, когато беше Болшевик, сега съм за първи път! Тогава тук беше с рушащи постройки и разлагащи се миди, а сега е красиво!“

В този ден се проведе и кръщене на Анастасия Ворукова на 1,5 година от Бургас, майка й Десислава сподели, че са избрали мястото, защото е голям християнски празник, а и защото то носи името на Света Анастасия. Кръстницата на корабчето „Анастасия“, която носи същото име и която е вече на 5 години, също посети острова.

Ще посрещнем над 500 гости днес, като първите бяха тук в 10.30, а последните ще изпратим в 23 ч., съобщи управителят на туристическия комплекс Павлин Димитров:

„При нас сезонът протича нормално, най – силен е юли месец и тогава имахме над 15 хиляди посещения. До момента те вече са 25 хиляди, до края на септември се надяваме на хубаво време и най – вероятно ще успеем да постигнем обичайната ни цифра – 40 хиляди. Най – многобройни са българските туристи, но има и чехи, поляци, англичани и др. Имаме заявки и за фирмени събития през септември, успяхме да предложим и интересна културна програма.“

Празникът на Острова традиционно включва и островно хоро, водено от танцьорите на ансамбъл „Странджа“. След това бургаски поети представиха свои стихове, а вечерният концертен спектакъл "Уестсайдска история - любовта на Мария и Тони" ще е от 21 часа с участието на Орлин Горанов, Орлин Павлов и Еделина Кънева.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Дюни“ АД ще стопанисва плажа пред хотелския комплекс

Правителството определи концесионерите на 4 плажа по Южното Черноморие

Аткрактивната ивица на къмпинг "Градина" се поема от фирма „Къмпинг Южен Бряг“. Концесионерът се задължава да предоставя чадърите и шезлонгите по 7 лева. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 90 758,57 лв. без ДДС. Инвестициите, свързани с подобряване на достъпа до морския плаж за срока на..

публикувано на 12.08.20 в 17:06

Завърши първата работна среща в Несебър по проект „Черноморски аргеологически, исторически и културен портал“

  Проведе се първата работна среща по проект „Черноморски археологически, исторически и културен портал“, №BSB 867, финансиран от Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейския инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“.   Съобразявайки се с изискванията на здравните власти и извънредната..

публикувано на 11.08.20 в 15:53

Финансират отварянето на детски кътове в институции и фирми

Детски кътове ще могат да бъдат разкриване в държавни ведомства, частни организации и фирми. Те ще бъдат  финансиране по програма  "Развитие на човешките ресурси".Кандидатстването започва през септември.В кътовете   ще се полагат почасови грижи за децата, докато родителите им са на работа. Предприятията или институциите ще могат да се сдружават..

публикувано на 10.08.20 в 16:50

95% от хотелите в Бургас бяха запълнени през фестивалния уикенд

Между 4000 и 5000 човека публика на вечер събра тазгодишното издание на Spice music festival. Това е около 50 % от капацитета на фестивалната зона, обясниха организаторите.  Голямото музикално събитие, което направи възможно фенове на златните хитове на 90-те да пеят и танцуват с любимите си изпълнители, като Black Box, C+C Music Factory, Corona,..

публикувано на 10.08.20 в 12:21

Министерството на туризма не констатира нарушения на морски плаж Бургас-север

Експерти на Министерството на туризма направиха спешна проверка за състоянието на морски плаж Бургас-север и не констатираха нарушения по поддържането му каквато информация се появи в медийното пространство. Пясъчната ивица е чиста и няма струпване на водорасли или отпадъци. Концесионерът извършва редовно почистване, както е предвидено по..

публикувано на 09.08.20 в 13:08

Марияна Николова: Трябва да се популяризира историческото наследство по Черноморието

"Необходима е кампания за популяризиране на историческото ни наследство, което се намира по Черноморието", каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на обиколката си в региона на Поморие. Това съобщиха от Министерството на туризма. Николова  разгледа Тракийската култова сграда Хероон от Римската епоха - 2-4 в. от н.е. Сградата е..

публикувано на 08.08.20 в 13:12

Министърът на туризма се срещна с бизнеса в Поморие

Представителите на бизнеса в Поморие поискаха облекчаване на процедурите за категоризация и прекатегоризация, както и повече реклама на България. Това стана по време на среща с вицепремиера и министър на туризма и Марияна Николова в морския град. На срещата присъстваха кметът на Поморие Иван Алексиев и областният управител на Бургас Вълчо..

публикувано на 07.08.20 в 15:08