Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открито бе 47-то издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас (СНИМКИ И ВИДЕО)


47-то издание на Международния фолклорен фестивал бе открито на сцената на Летния театър в Бургас снощи. 

Кметът Димитър Николов припомни, че това е най-старият фестивал за фолклор в България.

"Тази традиция си заслужава и трябва да бъде пазена и Бургас трябва да продължава да подкрепя този фолклорен фестивал. Последните 3-4 години. Като кмет наблюдавам ренесанс във фолклорната дейност на града ни.Само за последните години в Бургас функционират повече от 20 самодейни фолклорни състава и клубове. Нашите съграждани виждат в традициите на българския бит и култура начин да се изразяват, да поддържат и да възпитават децата си."

Под съпровода на гайдарския състав "100 каба гайди" космическият глас Валя Балканска изпя „Излел е Дельо Хайдутин“.

Почетният гражданин на Бургас Янка Рупкина сподели след изпълнението си, че бургаската публика я зарежда с положителна енергия.

"Чувствах се като волна птица, защото това е нашата сцена, това е нашият народ. Сред свой човек най-добре се чувства. Благодаря много, че доста хора са дошли и нека винаги така да посещават нашите концерти, докато можем да им попяваме."

Качвайки се отново на сцената на Летния театър на Бургас Калинка Згурова си припомни, че именно от тази сцена е започнала кариерата ѝ.

"Емоцията е огромна. Тук от най-ранните ни години съм започнала като мъничка в Летния театър. За мен Бургас е най-скъпия град, защото аз тук съм израснала, тук съм се реализирала. Тук големият Сава Попсавов ме е открил в училище "Братя Миладинови" и ми е посочил пътя към тракийския ансамбъл в Тракийско дружество "Антим I". Щастлива съм, че съм една от носителките на златната статуетка "Нестинарка" за цялостно творчество."


Тазгодишната награда за народно песенно и танцово творчество "Нестинарка" отиде при проф. д-р Костадин Бураджиев.

При откриването на Фолклорния фестивал своето разнообразие и пъстрота показаха съставите от Кипър, Словакия, Полша, Сърбия, Грузия и България, загатвайки за това, което ще видят зрителите през седмицата.

Тази вечер от 20:00 часа на сцената на Летния театър ще се качат изпълнители от Полша, Камчатка и Румъния.  А на 5 други сцени в града ще могат да се видят останалите певци и танцьори от страната.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25

Шедьовърът на Пучини „Тоска“ - на сцената на Летния театър на Бургас

Шедьовърът на Джакомо Пучини „Тоска“ ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. Трагичния сюжет на „Тоска“ ще бъде пресъздаден п од диригентството на Иван Кожухаров.  В ролята на красивата примадона Флория Тоска, публиката..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Топ професионалисти от Италия идват за конкурса "Бургас и морето" за млади изпълнители

Новият формат на „Бургас и морето“ за млади изпълнители привлече български и италиански участници в състава на журито. Към Михаела Маринова, Дарияна Куманова, Стефан Илчев, Антонио Вандони, Христин Стрижлев, които участваха като жури още на кастингите на формата, се присъединяват Давиде Локатели, Николо Фраджиле и Рита Перота. Ролята на журито..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Вокалната акапелна формация „Спектрум“ с концерт на „Солинария“

Фолклорни обработки и съвременна музика ще представят вокалната акапелна формация „Спектрум“ по време на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол. Групата е създадена от четирима младежи през пролетта на 2012-та година и е първата по рода си в България.   Съставът на „Спектрум“ сега се състои от Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел..

обновено на 11.07.24 в 10:16

Започва „Джаз в Бургас 2024"

Фестивалът „Джаз в Бургас“ е не изменна част от бургаското музикално лято.  Новото му издание идва с 3 дати през юли и 2 през август. Мястото е известно – уютният двор на експоцентър „Флора“. През  годините събитието, организирано с желание от Община Бургас, си създаде редовна публика от ценители, които се наслаждават на стилен джаз,..

обновено на 11.07.24 в 09:23

Приморско е домакин на фестивала "Фолклорна плетеница 2024"

Предстои 5-ото издание на музикалния и танцов фестивал „Фолклорна плетеница“, който за първи път ще се проведе в Приморско и ще има конкурсен характер. Той ще бъде в дните между 12 и 14 юли, на сцената на Амфитеатъра в Приморско, под патронажа на кмета на града Иван Гайков. Жури ще оценява всички изпълнители, които са от почти всички..

публикувано на 10.07.24 в 14:29