Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строежът до ОУ "Любен Каравелов" е незаконно спрян (обновена)

БАС: Налага се абсурдният извод, че общинската администрация не е съобщила сама на себе си за издадената виза

| обновено на 03.09.19 в 14:33

Строежът на блок до ОУ „Любен Каравелов“ може да се осъществи. Бургаският административен съд е отменил решението на Община Бургас, с което тя си оттегли даденото по-рано разрешително за строеж.

Сагата започва през април и е последвана и от протести. Първо – на родители, чиито деца учат в ОУ „Любен Каравелов“, че сградата ще пречи на обучението в новоизградения корпус. След това – и на собственици на терените, на които трябва да се строи новия блок, които настояват да бъдат обезщетени. Връщайки се на фактологията:

Разрешителното за строеж е издадено на 16 април на базата на одобрен технически инвестиционен проект, пише в делото, което собствениците на имоти завеждат срещу решението на съда. Документът не е обжалван и е влязъл в сила на 8 май. На следващия ден е издаден и протокол за строителна площадка, който е подписан отново от служител на Община Бургас. Също на 9 май, директорът на ОУ „Любен Каравелов“ сезира с докладна записка ресорния заместник – кмет Йорданка Ананиева, че строежът се прави в поземлен имот близо до училището, изкопните работи са започнали, като е съборена оградата на училището. Сградата ще пречи на изградения по европроект корпус на учебното заведение, се казва в докладната, която е възприета от Общината като жалба. Затова и главният архитект е оттеглил разрешението за строеж на 16 май. Основанието за това е и докладната записка. Главният архитект намира пропуски – не са посочени всички размери и височини в свързаното застрояване, не са уточнени отстоянията от съседни сгради. Нещо повече - визата за проектиране не е съгласувана със заинтересованите страни – собственици на съседния имот при свързано застрояване. А заинтересованата страна е общината, тъй като теренът на училището е публична – общинска собственост.

„На практика общинската администрация, издала разрешителното за строеж, не е уведомила общината, която е собственик на съседния имот…“

И така, администрацията смята, че след като не е уведомила всички надлежно, то визата за проектиране не е влязла в сила. Открити са и други нарушения и по този начин разрешителното за строеж е издадено на базата на документ, който още не е в сила. 

От своя страна, жалбоподателите са категорични, че няма правно основание разрешението за строеж да бъде оттеглено. На същото мнение са и от фирмата-инвеститор „Комплекс билд“.

Съдът преценява, че докладната записка на директорката е адресирана конкретно до заместник – кмета, а не до цялата община и не е ясно как е стигнала до главния архитект. Нещо повече, магистратите смятат, че тя няма как да е възприета като жалба, след като в нея е посочено само факти и обстоятелства за това, че строежът е започнал. Не е ясно и защо директорът на училището е възприет като заинтересована стана, след като не е такава по Закона за устроство на територията. Не е изяснен и статутът на учебния корпус, смята съдът, затова не е ясно как сградата ще попречи на съществуването му. Нещо повече, след като той не е учебно заведение по документи, съдът преценява, че не става ясно какъв точно е общественият интерес за спиране на строежа. И най-важното:

„Законодателно не е предвидена процедура за оттегляне на влязло в сила решение за строеж, поради което решението, издадено от главния архитект на Община Бургас за неговото оттегляне е нищожно…“

Съдът е категоричен и че визата за проектиране е била съобщена на всички заинтересовани страни. Нещо повече - магистратите са категорчни, че това е задължение именно на Общината.

„Налага се абсурдният извод, че общинската администрация не е съобщила сама на себе си за издадената виза“

Бургаският административен съд е обявил решението на Община Бургас за нищожно.

Бургаският административен съд е обявил решението на Община Бургас за нищожно. От общината коментираха лаконично, че ще обжалват това пред Върховния административен съд.

Дали на този терен може да се строи, е спорен въпрос, защото общинският съвет, по предложение на кмета промени предназначението му. Местните депутати гласуваха парцелът да е за нуждите на училището, а не за застрояване и да се изготви Подробен устройствен план в тази посока. Последното се обжалва пред съда от частните собственици. Продължават преговорите за обезщетяването им с равностоен терен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Издирват 36-годишна бургазлийка, от три дни е в неизвестност

Полицията обяви за издирване 36-годишна бургазлийка. Жената е в неизвестност от 23 юли. Сигналът за изчезването й подала днес 62-годишна й леля. Тя съобщила, че  племенницата й Зоя Йовкова Маджарова, живяла от месец и половина при нея в бл. 70 в к-с “Меден рудник”, излязла около 19 ч. на 23 юли да се разходи и оттогава не се е прибрала. Изчезналата е п..

публикувано на 26.07.24 в 19:48

19-годишен предизвика челна катастрофа край Трояново, има загинал

Тежка катастрофа с една жертва е станала на излизане от каменското село Трояново в посока с. Сърнево този следобед, съобщават от бургаската полиция. Сигналът за пътния инцидент е подаден в 15,55 часа на телефон 112. По данни на полицията катастрофата е предизвикана от 19-годишен шофьор, който предприел изпреварване, колата му навлязла в насрещната лента..

публикувано на 26.07.24 в 19:34

Бургаският апелативен съд оправда Веселин Марешки по дело за изнудване 

Бургаският апелативен съд оправда бизнесмена Веселин Марешки по дело за изнудване от 2014 година във Варна. С решение на магистратите Марешки, заедно с Красимира Колева са признати за невиновни и оправдани по обвинение за принуда на ресторантьор да поеме имуществено задължение. Производството пред Бургаския апелативен съд е трето поред пред..

публикувано на 26.07.24 в 15:50
Снимката е илюстративна.

Два инцидента за ден с електрически тротинетки в Бургас и Слънчев бряг

Десетгодишно дете от Пловдив е блъснато от електрическа тротинетка в Слънчев бряг, съобщават от полицията.  Инцидентът е станал в района  на крайбрежната пешеходна алея. Мъж на 43 години от Несебър е управлявал тротинетката с несъобразена скорост, когато е блъснал детето.  То е с  охлузни рани по тялото и контузия на дясната ръка, без опасност за..

публикувано на 26.07.24 в 08:51

И днес продължава делото за смъртта на двамата полицаи до "Трапезица"

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд и днес продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Днешния разпит цели да изясни ситуацията в..

публикувано на 25.07.24 в 12:52

7-годишно момченце е блъснато от автобус в Слънчев бряг

7-годишно момченце е блъснато от автобус в Слънчев бряг. Инцидентът е станал снощи около 19.30 ч. в района на спирка «Континентал». По неустановени до момента причини автобус "МАН", със софийска регистрация, управляван от 65- годишен несебърлия удря пресичащото   пътното платно дете. Момченцето от село Гюльовца е с рана на левия крак,..

публикувано на 25.07.24 в 08:32

Апелативният съд в Бургас остави в ареста задържаните мъже на яхта с наркотици край Царево

Бургаският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" на румънския гражданин Еуджан Мурешан и Вангел Паксимов от Поморие.  Българин и румънец са арестувани с дрога за 1,2 млн. лева на яхта в Царево Срещу двамата има повдигнати обвинения за контрабанда на високорискови наркотични вещества. На яхтата, с която са пътували, са откри 60..

публикувано на 24.07.24 в 17:16