Собственици на имот искат обезщетение заради спрян строеж (обновена)

Ако Община Бургас не ги обезщети, заплашват с протести

| обновено на 11.07.19 в 13:39

За обезщетение с подобен парцел настояват собствениците на земя в кв. „Възраждане“, върху която бе започнал строеж, а в последствие - спрян от Община Бургас. Действията на администрацията се обжалват пред съда, а хората са готови и на протести.

Въпреки издадените строителни разрешителни и строителна линия, малко след започването на дейностите през април, те са спрени със заповед на кмета, обясни предприемачът Николай Богов. Неговата фирма изгражда жилищен блок на терен на частни собственици срещу обезщетение на метри от ОУ „Любен Каравелов“. Бяхме постигнали съгласие с директорката, дори прибрахме оградата на учебното заведение във физкултурния салон, за да може след това да я монтираме отново, но започнаха атаки срещу нас, обясни той.

„Най-вече за това, че сградата, която ще бъде изградена, ще засенчва прозорците на отремонтираната т.нар. стара баня, която не е за целодневни занимания, а за почасови“, поясни Богов.

Единственото възможно решение е да бъдем обезщетени с терен, допълни той.

  „След като парцелът  е толкова жизнено важен за училището и Общината, те да предоставят себеподобен, с подобни строителни показатели в близост на района на собствениците и цялата тази сага ще приключи. Собствениците казаха, че ще си оттеглят всички жалби, които са пуснали в момента към Общината“, посочи Богов.

70 % от сградата вече е продадена на зелено. Над 200 000 лв. са направените инвестиции от страна на фирмата. Собствениците са дали двуседмичен срок на Общината да реши проблема, иначе са готови на протестни действия.

А на сесия още през май, общинският съвет гласува нов проект на ПУП за района, който да бъде преотреден – от такъв за жилищно строителство, в такъв за училище. От Община Бургас поясниха, че ще дадат подробности пред БНР-Бургас следващата седмица и ние ще продължим да следим случая. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Поморие стартира отново процедура за изработване на Общ устройствен план

Договорът за изработване на Общия устройствен план (ОУП) на община Поморие, включващ екологична оценка и оценка за съвместимост, днес беше подписан от вр.и.д. кмет Янчо Илиев. Последният териториално устройствен план е бил създаден в периода 1996 – 1997 г. при съвсем различна законова и нормативна рамка и различно състояние на българското Черноморско..

публикувано на 18.10.19 в 13:20

Новият турски консул ще работи за полети от Турция до Бургас

Новият турски консул в Бургас ще работи в посока редовни полети от нейната държава до Бургас. Сенем Гюзел е на този пост от началото на септември, с четиригодишен мандат. Тя е от Истанбул, дипломат е от 1992 г. Освен в Турция, е работила в Хавана, Париж и Варшава. Сред целите, които си поставя са заздравяване на приятелските взаимоотношения..

публикувано на 18.10.19 в 11:51

През уикенда ще се затварят улици заради рали „Писта – Бургас"

Заради провеждането на рали „Писта – Бургас – 2019“ през уикенда се ограничава движението по някой улици в града. От 10.30 ч. в събота ( 19 октомври) до 15.30 ч. в неделя (20 октомври) се ограничава движението по отсечки от ул. „Крайезерна“ и бул. „Яким Якимов“. Трафикът ще се пренасочва по уличната мрежа на града. Необходимо е шофьорите..

публикувано на 18.10.19 в 11:42
Снимката е илюстративна

Затруднено ще е движението в част от ул. "Янко Комитов"

Затруднено ще е придвижването в част от ул. "Янко Комитов" днес. Това се налага поради извършването на строително-монтажни дейности, съобщават от Община Бургас. Те ще се извършват от 9:00 до 17:00 часа в района на светофарното кръстовището на входа към МОЛ-а.   Препоръчва се водачите да спазват въведената временна организация на движение и да..

обновено на 18.10.19 в 08:28
Мястото край Кермен, предвидено за новия пътен възел на автомагистрала Тракия.

Изграждат нов пътен възел край Кермен

Нов пътен възел на автомагистрала „Тракия“ предстои да бъде изграден в района на град Кермен. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова извърши оглед на мястото, където ще бъде изграден възелът. Тя коментира, че предстои до края на годината да започне предпроектното проучване и да бъде изготвен икономически анализ.  Очаква се..

публикувано на 18.10.19 в 07:49

Приключва подмяната на контейнерите в три бургаски комплекса

Над 4 000 са точките за сметосъбиране на територията на общината. Поетапно предстои подмяната на старите метални контейнери с нови. В три бургаски комплекса - „Меден рудник“, „Зорница“ и „Изгрев“ процесът е пред завършване. Всеки контейнер от новия тип има обем, колкото два от старите.  Механизираният процес по събирането е безшумен и съкращава..

публикувано на 17.10.19 в 17:48

Грета Аспарухова: Новите контейнери са недостъпни за хората с увреждания

 В Бургас стартира подмяната на контейнерите за отпадъци, които са част от въвеждането на новата система за сметосъбиране и сметоизвозване. Съдовете за отпадъци са от затворен тип, с механизъм за ръчно отваряне на приемното устройство и с педал.  Мащабната подмяна започна в трите бургаски комплекса „Меден рудник“, „Зорница“ и „Изгрев“...

обновено на 17.10.19 в 16:42