Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Литературен конкурс открива млади таланти зад граница

За шеста поредна година Фондация „Шанс за децата и природата на България“ обявява Национален литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“. Конкурсът е за написване на кратък разказ или есе на тема „Моето писмо към България“.

“Моето писмо към България” бе темата на миналогодишния конкурс. Престижно жури (от писатели, журналисти, преподаватели) отличи финалистите, a 25-те най-добри творби бяха издадени в книга.

Тази година конкурсът е насочен към всички български деца и младежи, живеещи в чужбина. „След изключителния интерес от страна на младите хора към темата в миналото издание, възникна идеята да организираме литературен конкурс за български таланти зад граница. Темата и условията са същите като целта е да издадем втора част на книгата “Моето писмо към България“, която да допълва първата. Искаме да съпоставим двете книги и така да разберем повече за младите хора, които не са в страната ни, да чуем техния “глас”, да научим какво ги вълнува и какво мислят за България. Най-хубавото е, че по този начин връстниците им тук в България ще имат възможността да прочетат тези разкази и есета“, споделя председателя на фондацията г-жа Лилиана Славова.

Конкурсът е част от проектите на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ за подпомагане развитието на младите български таланти и за втора поредна година се осъществява с подкрепата и специалното участие на известния съвременен автор Радослав Гизгинджиев.

Гизгинджиев е завършил Българска филология във ВТУ “Св. Св Кирил и Методий“ и Кинорежисура в класа на Дочо Боджаков, набира популярност сред читателите в България с трилогията „Рай“: „Рай“, „Вратите“ и „Пеперудите“, която предизвика истински фурор и се нарежда в класациите на най-продаваните книги в страната, романът му „Повече от любов“ е сред най-предпочитаните книги за 2018 година, а вече е факт и последното му произведение „Лепири: между сянката и светлината“, издадено през 2019.

Официалното награждаване на финалистите и представянето на книгата „Писмо към България от младите българи по света“ ще се състоят през месец май 2020 г.

Пълните услoвия на конкурса можете да намерите на www.forbgkids.org


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия