Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей и римска баня изграждат в „Акве Калиде“

Още тази година в археологическия комплекс "Акве Калиде" предстои да бъдат обособени нова музейна експозиция и реплика на римска баня, съобщава Община Бургас. Вече е обявена обществена поръчка за изграждане на експозиционен и демонстрационен център "Минералните води на "Акве Калиде"", който е един от обектите, включени в обхвата на проект "Силата на водата", финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, процедура "Развитие на туристически атракции".

Експозиционните площи в сградата включват учебен музей, музейна експозиция и фондови помещения. В музейната експозиция ще бъдат изложени археологически находки и артефакти, намерени при изпълнените разкопки на терен, експонати от фонда на Регионален исторически музей - Бургас, гостуващи експозиции. В учебния музей посетителите ще имат възможност да се запознаят с бита на римляните, да облекат техните ежедневни дрехи или военното им снаряжение. Там ще се прожектират филми, ще се провеждат културни и исторически беседи. Експозиционните площи имат смесено предназначение, като ще могат да се използват и за рекреационни дейности.

Множество исторически източници сочат, че "Акве Калиде - Термополис" възниква около топлите бургаски минерални извори още в тракийско време, през І-во хилядолетие преди Христа, когато траките превръщат горещия извор в почитано светилище на Трите нимфи. Комплексът на термите е с площ 6 декара, в посока север-юг дължината му е 86 метра. Това го прави един от най-големите в света. Заради лековитите минерални извори "Акве Калиде - Термополис" е просъществувал без прекъсване векове наред. Падали са империи, оттук са минавали преселения на народите, но в тракийската, римската, византийската, османската и българската епоха хората не са спрели да посещават мястото. Заради този постоянен интерес, около банята е възникнал цял град. През късното средновековие "Акве Калиде" става известен като Терма или Термополис (от гръцки - топъл град). През VI век древното селище вече е с разширени бани и изградени крепостни стени.

През ХVІ век султан Сюлейман Великолепни оценява лечебните качества на водата на това място и изгражда изключително модерен за времето си хамам (турска баня).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори

Бургас има двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals, което се проведе в Прага и събра танцьори от цял свят, съобщи Община Бургас.  Двете световни титли са за 16-годишната Ванеса Калчева, която добави към успеха си и една вицешампионска титла. Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за..

публикувано на 13.07.24 в 13:19
Куче на разходка. Снимката е илюстративна.

Царево организира летен кучешки фестивал

Община Царево организира първия по рода си кучешки фестивал на българското Черноморие. Началото му е днес от 9 часа, а програмата включва изложението "Всичко за кучето", викторини и конкурсите "Най-бърз нос" и "Най-лакомото куче". Предвидени са и лекции, които да помогнат на стопаните в отглеждането на четириногите им любимци. От 19.30 ч ще има..

публикувано на 13.07.24 в 09:02

50 години от пресичането на Атлантика от Дончо и Юлия Папазови с лодка

Петдесет години се отбелязват от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”. Това се случва през лятото на 1974 г., като за първи път в историята на световното мореплаване се преминава океан, използвайки спасителна конвенционална лодка с платна и без кил. Историята на мореплавателите тръгва преди..

публикувано на 11.07.24 в 13:47

Пощенска кутия за приказки започва лятото си турне от Царево

"Пощенска кутия за приказки" отбелязва своята 14- та годишнина с лятно турне. Комедийният формат ще премине през летните театри на Царево, Созопол, Бургас, Варна и Пловдив. Събитието за ценителите е в Царево на 13 юли. "Събираме се хора, които се тук и ни е приятно да се срещнем на сцената. С мен ще бъдат Красимира Хаджииванова, която познавате..

публикувано на 10.07.24 в 13:53

платена публикация
Как можем да подобрим съня си чрез магнезий и ашваганда

В днешния забързан свят, качественият сън е от съществено значение за поддържане на доброто здраве и благосъстояние. За съжаление, много хора изпитват проблеми със съня поради стрес, напрежение и други фактори. Две природни съставки, които могат значително да подобрят съня ви, са магнезий и ашваганда . Ето как тези добавки могат да ви помогнат да..

публикувано на 10.07.24 в 12:55

Започнаха археологическите проучвания на Акве калиде

Начало на новия археологически сезон, бе дадено в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи – Акве калиде. Те се намират в бургаския квартал „Ветрен”. Проучванията са финансирани и тази година от Община Бургас през Регионалния исторически музей в града. През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо..

публикувано на 10.07.24 в 11:31

Черна чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 09.07.24 в 13:20