Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общият устройствен план на Царево е пред последна фаза

2
Снимка: tsarevo.infoСлед като от българската Фондация „Биоразнообразие“ обявиха,че са прекратили изготвянето на Плана за управления на ПП“Странджа“ решихме да проверим какво става с един друг дълго чакан, оспорван и няколко пъти преработван нормативен акт- Общия устройствен план на Царево. По думите на кмета Георги Лапчев ОУП Царево е пред последната си фаза. Той има влязъл в сила Доклад за оценка на съвместимостта и сега предстои насрочването на дата за обществено обсъждане. Нека да ви припомня, че планът беше изготвен и приет още през 2007-а година, но заради протести на екологични организации ,обявили се против застрояването заложено за крайбрежните зони, планът се върна за преработване на общината. После отново екоорганизации и жители на Синеморец оспориха Доклада за съвместимост и пак от министерството върнаха процедурата. Сега вече Докладът за оценка  на съвместимостта е одобрен, но пък предстоят отново обществени обсъждания. Кога ще се проведат те обяснява Георги Лапче:


"Общественото обсъждане трябваше да се състои през миналата година. Поради някакви причини то беше спряно от МРРБ. Имам уверението от същото това регионално министерство, че до два месеца трябва да получим дата, до която трябва да бъдат разгледани предложенията за промяна на ОУП. Това трябва да се случи тук в Царево. Именно в Царево трябва да присъстват всички, които да изкажат своите доводи и по процедура да бъде приет този план. Моето притеснение е,че по-скоро неговата поправка рискува да придобие същата печална съдба като тази на ПП"Странджа"... 

Чуйте повече в интервюто:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лозари и зърнопроизводители искат повече европари

Настояваме за равнопоставеност на земеделските производители в цялата страна. През този програмен период бяхме ощетени и изолирани от всякакви проекти. Това заяви председателят на Съюза на зърнопроизводителите в бургаска област Николай Киров на среща с екип на Министерството на земеделието в Бургас: „Нашият сектор усвои малко средства по..

публикувано на 17.02.20 в 18:53

30 години от създаването си чества КНСБ

В туризма, в охранителния бизнес,таксиметровия бранш и леката промишленост все още няма синдикални структури, заяви председателят на  КНСБ Бургас Здравко Тошков. Днес се навършват 30 години от създаването на синдиката. Хората не ползват това, което им се дава по Конституция и по Кодекс на труда, обясни той Страхът и нежеланието на..

публикувано на 17.02.20 в 17:00

Удължават на 72 часа срока за отстраняване на технически проблем преди блокиране на фискално устройство

На 72 часа, вместо сегашните 24 часа, да бъде удължен срокът преди блокиране на фискалните устройства в търговските обекти при възникнал технически проблем. За това бе постигнато съгласие на работна среща на представители на Националната агенция за приходите и Сдружение за модерна търговия, в което  членуват големите търговски вериги.   Ще бъде..

публикувано на 17.02.20 в 15:04

22 км водопровод и канализация за "Крайморие" и "Меден рудник"

22 км. водопровод и канализация предстои да бъдат изградени за квартал "Крайморие" и комплекс "Меден рудник". Обектите са част от големия „Интегриран воден проект за област Бургас“, уточни директорът на ВиК-Бургас Ганчо Тенев и посочи дейностите: „Канализацията за Крайморие ще има помпена станция да я докараме до Бургас, тласкателя към „Меден..

публикувано на 16.02.20 в 15:52

Бургас извън топ 10 по заплата за 2018-та, изпреварен от Камено и Средец

Община Бургас е извън топ 10 на средната работна заплата за 2018 г. Това сочи изследване на Института за пазарна икономика . Водач в него е община Челопеч с 2 178 лв., а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.). Средното месечно възнаграждение за Бургас е 1017 лв. В областта, по-високо е било в Средец и в Камено. Ето и данните на ИПИ:..

публикувано на 15.02.20 в 10:36

Бегликташ – акцент в рекламната кампания на Министерството на туризма

Министерство на туризма избра Бегликташ за основен акцент на изложението „Ваканция и СПА Експо“. Впечатляващото пано представя тракийското светилище по атрактивен начин и предизвиква интерес сред посетителите на изложението от цял свят. Уникалната структура и мистерията, която витае около светилището, наричано „Българският Стоунхендж”,..

публикувано на 15.02.20 в 08:22

Крепостта Туида с награда от "Ваканция и СПА Експо"

Късноантичната и средновековната крепост Туида спечели безапелационно в Годишните награди на „Ваканция и СПА Експо-2020”. Сливенският обект бе отличен след оценка на експертно   жури в категория "Извън стандарта". Призът е връчен за Програмата „Един ден в Средновековния град”, която се предлага в Крепост Туида от 2019 г. Наградата..

публикувано на 15.02.20 в 08:14