Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 9,3 млн. са чуждестранните туристически посещения през 2019 година

Над  9,3 млн. са чуждестранните туристически посещения през 2019 година в България. Ръстът спрямо рекордната досега за туризма 2018 г. е 0,4 на сто.  Това показват обобщените данни за 2019 според информацията, публикувана днес от НСИ за туристическите визити през декември. Пазар Румъния остава водещ за входящия ни туризъм през миналата годна.

Посещенията от северната ни съседка са повече от 1,287 млн. Следват визитите от Гърция-  над 1,168 млн. през цялата 2019 година, като нарастват с 4,7 на сто спрямо година по-рано. Германия е на трета позиция с малко над 761 хил. посещения. Пътуванията от Турция са близо 649 хил. и се увеличават с 3,8%. Република Северна Македония е на пета позиция с 554,2 хил. визити.

Ръст от 24 на сто отчитат посещенията от Украйна, достигайки 471,1 хил. през миналата година. Значително нарастване от 20,7% се отчита и на визитите от Великобритания, така през 2019 година те са повече от 470 хил. Посещенията от Русия са над 450 хил., а от Полша – близо 421 хил. Визитите от пазар Сърбия са 414 хил. през миналата година, става ясно още от данните на НСИ. 

Само през декември 2019 г. туристическите посещения на чужденци са 479 276. В последния месец на миналата годината чуждестранните пътувания у нас нарастват с 9,2 на сто спрямо същия месец на 2018 година.

Изключително съм удовлетворена, че 2019-а  е поредната година, която завършва с положителен резултат в туризма и показва устойчивост на отрасъла, коментира министър Николина Ангелкова. Въпреки многото мрачни прогнози в началото на годината, голямата конкуренция за туристи в региона, въпреки  трудностите в международен мащаб през втората половина на 2019 г., предизвикани от фалита на най-стария световен туроператор, България показа, че с усилена работа и качество на услугите остава желана туристическа дестинация за милиони чуждестранни и български туристи, добави министърът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полети от над 85 дестинации в 25 държави очаква летище Бургас

Летище Бургас ще посрещне първите туристи за Лято 2024 с историческия първи полет от присъединяването на България в Шенгенското пространство по въздух в последния ден на месец март . Те пристигат от Полша с полет на нискотарифния авиопревозвач  Ryanair . И през този летен сезон авиокомпанията ще  оперира 10 маршрута , като началото на лятната..

публикувано на 28.03.24 в 17:57

306 жители от Бургаска област са се вписали в регистъра на хазартноуязвимите лица

306 жители на Бургас и областта са подали заявление за вписване в регистъра на хазартноуязвимите лица за по-малко от три месеца –  от началото на годината до момента. От възобновяването на регистъра през 2022 г. досега над 2 000 лица от региона са поискали да ограничат достъпа си до хазартни игри. Това съобщават от НАП Бургас. В национален..

публикувано на 28.03.24 в 17:21

И Община Царево се включи във фонда за развитие на летище Бургас

Царево е поредната община от областта, която се включва във фонда за развитие на летище Бургас. Решението бе гласувано днес на извънредна сесия на местния парламент. Целта на фонда е осигуряването на полети от и до аеропорта и извън летния сезон и по-лесен достъп за туристите. „Благодаря за подкрепата за създаване на Фонд за развитие на летище..

публикувано на 28.03.24 в 15:40

Общинският съвет на Поморие подкрепи създаването на Фонд за развитие на Летище Бургас

С 20 гласа "за" от 20 присъстващи общинските съветници в Поморие приеха предложението на кмета Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“. Проектът за устав на сдружението също бе одобрен в рамките на деветото заседание на Общински съвет. Беше определен и представител на Община Поморие в..

публикувано на 28.03.24 в 12:46

Едва между 20 и 30% от завършващите бургаската Гимназия по туризъм работят в сектора

Всяка година бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" завършват 7 паралелки средно с по 24 ученика. По-голямата част от тях обаче не се насочват към туристическия бранш, съобщи директорът на училището Фотинка Въргова: "Това е една стабилна цифра подготвени кадри в различните туристически професии-готвачи, сервитьори,..

обновено на 28.03.24 в 11:59

Обсъждат рефинансиране на дългосрочен дълг днес в Царево

В Царево предвиждат ремонти на детски градини и училища с пари от рефинасиране на дългосрочен заем. Два от обектите се намират в Ахтопол. Това са детска градина „Делфинче“ и основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Една част от финансите ще бъдат насочени и за доизграждането и оборудването на Медицинския център в Царево, каза кметът на..

публикувано на 28.03.24 в 11:34

Сливен представи концепция за интегрирани инвестиции за 100 млн лева

Община Сливен представи концепцията за интегрирани териториални инвестиции на по Програма „Развитие на регионите“ 2021 - 2027. В нея са включени общи проекти с общините Бургас, Ямбол и Стралджа.  Сливен участва в общо 7 концепции свързани с регионалното развитие, а в момента тече процес на оценяването и одобряването им. Кметът Стефан Радев обяви,..

публикувано на 27.03.24 в 16:32