Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Je suis мисирек

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мисирек аз да се наричам – първа радост е за мене. Умишлено започвам така. Защото след сравнението на премиера Борисов, че журналистите тичат като мисирки след него и правят (не се чете), всички се обидиха. Или почти всички, че те не останаха много. Никой като че ли не се замисли, дали не приличаме на точно такива. Защото и аз съм подтичвал след премиера. И аз съм издавал звуци като мисирка. Или поне наподобяващи. Включително и в случаи, в които ни е подминавал като пътен знак, защото за нещо е бил сърдит или обиден. И не е той виновен. Бога ми, дори и мисирките не са толкова виновни. Защото във фермата все се намира някоя истерична кокошка, която ти е казала „Без коментар от Бойко да не се връщате“. Някоя кокошка или петел, на които денят им започва и свършва с него. И, например, не е толкова важно кога ще тръгне водата за Перник и защо няма вода, а далеч по-важно за хората е как ще коментира изказването на президента. Примерно. За да не ме обвините, че гледам в чуждата паница, ще ви разкажа една история от БНР. Премиерът Бойко Борисов и тогавашният регионален министър Росен Плевнелиев откриват ремонтиран път. Важните новини, които излязоха тогава за бъдещи дейности, бяха казани именно от Плевнелиев. Изпращам репортаж от събитието на програма „Хоризонт“ и именно една такава жена ми вдига скандал: „Ама, колега, защо Бойко е втори, а Росен е първи в репортажа?“. Спокойно обясних чисто професионално причините, но тя вече беше припаднала. И до ден днешен Борисов не ми е казвал, че е останал обиден от този факт. Въпреки че рядко се виждаме, но - все пак… Та, когато спрем да се държим като мисирки, тогава можем да започнем да се обиждаме, когато ни казват, че се държим като такива. Или можем да се възползваме от демократичното си право на избор и да се държим като лъвове, не като мисирки. Но за последното се изисква смелост, а животът на мисирката е по-простоват. Е, в един момент свършва сготвена, но какво да се прави…

Мисирек аз да се наричам – първа радост е за мене… Признавам си – мисирек съм. Признавам си, за да не се чудите кой всъщност е, защото ще се окаже, че никой не се оприличава като такъв. Навремето се съгласих, когато същият премиер каза, че в България има лош материал. Съгласих се и с един, вече бивш, депутат, който каза, че сме интернет – лумпени. Съгласих се и когато един социалист рече, че сме 80% дебили. Лично аз се обявих, че съм част от 80-тте. Както се казваше в един филм(фриволно преведено) „Разрови се в чувствата си и ще видиш, че е истина“. Правя го, защото знам, че българинът е горд син на земя прекрасна, син е на юнашко племе. Преди ставаше такъв след третата ракия, а днес – като влезе във Фейсбук. И се обижда от подобни сравнения. Та, за да не го обидя – аз съм. Аз съм мисирекът. Само аз.

Мисирек аз да се наричам – първа радост е за мене… Покойната ми баба гледаше навремето от тези птици. В нашия край им казваме пуйки. Излизам един ден – изчезнали. Баба казва: „Ааа, дуварът е паднал, ходят да пасат доматите на комшията. Изчакай да се наядат и иди ги прибери“. Отивам аз след половин час, комшията циментира пред тях. След като ми тегли няколко псувни, влизам в градината, ама кой да ти каже как се водят 20 пуйки в правилната посока. Развиках им се, размахах ръце и (О, чудо!) тръгнаха. В колона, по две, дисциплинирано, след като са се наяли за чужда сметка. Е, всичките минаха през прясно циментираното, барабар с мене, ама пуйка – можеш ли да ѝ се сърдиш. Или мисирка… Само ви разказах една история, ако правите някаква аналогия с реално случващи се лица и събития, тя си е за вас. Защото аз съм един прост мисирек. Само аз.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Докладна записка за стопиране на соларния парк край Дюлево в Общинския съвет в Средец

Извънредна докладна записка за стопиране на проекта за соларен парк край Дюлево се очаква да бъде внесена на днешното заседание на местния парламент в Средец. Според Валентин Киров от сдружение „За чиста природа - село Дюлево“, предложението е инициирано от шестима съветници и е стигнало до комисии, но ден преди сесията е отпаднало от дневния ред...

публикувано на 24.04.24 в 09:22

„Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено oбразование и грижи в ранна детска възраст“

На 22.04.2024г. от 11:30 часа в Заседателна зала на община Бургас се състоя Заключителна пресконференция по проект „ Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено oбразование и грижи в ранна детска възраст “  относно приключването на проекта и представянето на постигнатите резултати. Проектът бе осъществен с..

публикувано на 24.04.24 в 08:45