Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: Президентът е оставен сам да брани основни проблеми в обществото

 Изявлението на Румен Радев, в което обяви, че сваля доверието си от правителството, е сериозно послание, коментира за БНР Бургас Иван Брегов, правен експерт в Института по пазарна икономика.То има политически ефект, не поражда никакъв правен. Идва да каже следното, че правителството  е глухо за всички критики, които се отправят към него от страна на гражданите. Според Брегов, ние сме  в състояние, в което близки до правителството, икономически силни лица, контролират медиите. Парламент, който  не изпълнява чрез основната си функция, парламентарния контрол, да търси отчетност на работата на правителството.В ситуация сме, в която липсва всякаква чуваемост на проблемите на гражданите.Институции, които не са готови да решават тези проблеми, виждайки какво става в правосъдието, здравеопазването, в сферата на околната среда. Имаме провали по основни за едно общество функции, твърди още Иван Брегов:

Това послание от президентството е много ясен знак за отрезвяване, за сядане на масата за преговори, за отваряне на институциите към хората.Ако се погледне само тесния политически ефект за съперничество между два лидери, от това не печели абсолютно никой.

Според Иван Брегов, президентът със своето изказване не се е намесил в независимостта на властите. Така, както обяви премиерът:

В българския конституционен модел президентството се допира до всяка една от трите власти -до изпълнителната в лицето на Министерски съвет, до законодателната в лицето на Народното събрание и до съдебната в лицето на съда и прокуратурата, по много особен начин.Все пак президентът насрочва избори за Народно събрание, дава мандат за съставяне на правителство и назначава председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

Президентът успява да запази неутралитет, твърди още правният експерт:

Неутралитетът е абсолютен и начинът, по който ще познаете дали той подкрепя някаква партия и дали някаква партия подкрепя него, е заявеното му намерение да внесе проект за изменение на българската конституция. Това е правомощие, което досега никой президент, откакто съществува президентската институция, не упражнил. Виждаме, че по тази тема нито ГЕРБ, нито БСП, нито парламентарно представените, нито парламентарно непредставените политически сили са изразили подкрепа, готовност или въобще някаква,конкурентна на президентската, идея.По-скоро в момента, той е оставен сам  да брани основни проблеми в обществото.При абсолютното дезинтересиране на политическите сили.А тяхната задача е основно това, те да са носители на идеи.

На въпрос дали българите припознават президента като говорител на техните проблеми, Брегов отговори :

Румен Радев се ползва с висок рейтинг на обществено доверие. Дали де факто ще е такъв, ще познаем по делата му. Сега е хвърлил много сериозни послания в обществото, но, ако не ги защити  с конкретни действия в рамките на ограничените си, все пак, правомощия, тогава може би ще последва сваляне на доверието.Като юрист мога да кажа, по проекта за промени в Конституцията , който внесе, ако той засяга основни, важни проблемни зони като организация на ВСС, като отчетност на главния прокурор и въвеждане на режим за разследването и отстраняването му, ще видим дали това са конкретни стъпки и дали той заслужава доверието, което му е гласувано към момента.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:26

Атентатът на летището в Бургас и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летището в Бургас през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена..

публикувано на 25.04.24 в 10:23

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха, днес с..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 08:57

Стопирането на соларния парк в община Средец остана извън дневния ред на сесията /ОБНОВЕНА/

Докладната записка за стопиране на проекта за соларен парк край селата Дюлево, Дебелт, Светлина и Суходол  остана извън дневния ред на днешното заседание на общинския съвет в Средец. Десетки жители на засегнатите села очакваха в залата отмяна на решението за изграждане на фотоволтаична централа до селищата им.  Докладна записка за стопиране на..

обновено на 24.04.24 в 14:05

Ивайло Вълчев:„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1

„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1. Това коментира бургаският депутат Ивайло Вълчев. Според него позициите на партията сега са по-добри в сравнение с предходните избори.   "На парламентарните избори партиите, които бяха в сглобката, особено ПП - ДБ, те ще трябва много да се обясняват на своите избиратели. Мисля, че..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Тренд" за нагласите преди вота 2 в 1: ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение, а 11% оценяват положително промените в Конституцията – в частта ѝ за служебния кабинет. Това са малка част от изводите от последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг..

публикувано на 24.04.24 в 09:39