Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Табаков: Бяхме излъгани за ПУП-а на парк „Росенец“

Снимка: Архив

Бяхме излъгани при гласуването на промяната на Подробния устройствен план на парк „Росенец“. Това посочи общинският съветник от „Движение България на гражданите“ Живко Табаков. По време на сесията през април докладната записка беше внесена извънредно за гласуване. Мотивът на местната администрация беше изграждането на пречиствателна станция в района. В терена попада общински път, водещ до частен имот,  свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. С промяната на ПУП-а теренът е преобразуван от общински в частен. 

В началото на сесията през април общинският съветник Живко Табаков посочи, че докладната записка трябва да бъде оттеглена от дневния ред, тъй като не е преминала през комисиите към местния парламент. Това не се случи. Общинските съветници от „Движение България на гражданите“ също бяха сред тези, които я подкрепиха. От общинската администрация ни обясниха тогава, че ако трета точка от докладната записка не бъде гласувана, няма как да бъде реализиран проекта за пречиствателната станция, посочи Табаков. „Нямаше как това нещо ако беше конкретно само за тази улица, да бъде подкрепено под никаква форма от наша страна. С колегите много бързо трябваше да вземем решение. Категорично смятаме, че не сме направили голяма грешка, когато сме сложили общественото благо пред този дребен скандал. За жалост обаче скандалът е акцентиран конкретно върху този имот. Ако към настоящия момент можем да преразгледаме нашето решение, категорично това нещо няма как да го подкрепим. Мога да кажа, че бяхме излъгани“, обясни той. Табаков допълни, че изграждането на пречиствателни станции е изключително важно за туристическия бизнес. „Смятам, че инфраструктурната обезпеченост е по-важна, а вече администрацията си носи отговорност защо е направила по този начин проекта. На нас ни дават проект точно от там да мине тръбата. На мен ми обясняваха, че тази улица не води до никъде освен до имението. „Тя така или иначе не се използва“ – това ми го декларирха общински съветници от ГЕРБ, които водеха разговори с нас“, допълни той

Общинският съветник Стоян Грозев допълни, че пред тях е била поставена дилемата– запазване на някакъв път, който никой не използва или да се помогне на няколко стотин души, чрез изграждането на канализацията. „Категорично искахме да се разделят двете позиции, защото имахме различни мнение по двете. Стана ясно, че няма как да се разделят. Бяха ни казани 5 млн. лв. по ПУДООС, сега гледам, че са анонсирани 3,7 млн. лв. Самият факт, че ще бъдат изпълнени тези инфраструктурни проекти за мен е по-важно от 200 м. или 300 м. безсмислен път. Какви ви звучи „общински съветници лишиха няколко стотин души от пречиствателна станция и канализация, за да запазят 200 м. асфалтов път?“, посочи той.

Докладна записка за отмяна на решението за Подробния устройствен план на парк „Росенец“ е внесена от Константин Бачийски от „Средна европейска класа“ в Общинския съвет в Бургас. Табаков посочи, че ако тя влезе в дневния ред на сесията, ще бъде подкрепена от общинските съветници от „Движение България на гражданите“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Самоков дари дървесина за пострадалите от пожарите във Воден и Крайново

Дарение от фасонирана дървесина за пострадалите от огненото бедствие във Воден и Крайново пристигна днес в община Болярово. Помощта идва  от община Самоков. Доставената дървесина е 28 куб.м., от гласуваните 100 кубика дървен материал за направа на покриви. Дължината на дъските е 2 м., с дебелина 2,5 см. Дарението  е в изпълнение на  решение на..

публикувано на 26.08.24 в 16:39

50-годишна жена загина при катастрофа на входа на Карнобат

50-годишна жена от Клисура е починала при катастрофа на входа на Карнобат откъм Петолъчката малко преди 2 часа този следобед, съобщават от бургаската полиция.   Пътният инцидент, който затвори пътя I-6 София – Бургас в района на Карнобат е между лек автомобил и бус.  Жената е пътувала в колата, а 60-годишният водач на буса е откаран с екип на..

обновено на 26.08.24 в 16:19
архив

Иван Иванов, СЕК: Какъв е наличният обем на язовирите „Камчия“ и „Ясна поляна“

Питане е постъпило в Общински съвет - Бургас  - какъв е наличният обем на язовирите „Камчия“ и „Ясна поляна“. Питането е от Иван Иванов, общински съветник от ПП„Средна европейска класа“ и е от средата на август. Основният мотив е продължителната суша, придружена с високи температури през летните месеци, както и загуби през водопреносната мрежа на ВиК..

публикувано на 26.08.24 в 15:46

Ограничават движението заради Международна колоездачна обиколка

Във връзка с провеждането на 71-вата Международна колоездачна обиколка на България на 27-28 август на територията на област Бургас ще бъде въведена временна организация на движението. Утре около 15:30 ч. участниците в колоездачната обиколка да преминат на територията на област Бургас. Автомобилното движение ще започне да се ограничава..

публикувано на 26.08.24 в 15:21
Снимката е илюстративна.

Предлагат поставяне на паметник на цар Фердинанд I пред Конгресния център в Бургас

Предложение за поставяне на бюст-паметник на цар Фердинанд I на територията на пристанище Бургас е внесено за разглеждане в местния парламент. Докладната записка е на общинския съветник Тодор Ангелов. В мотивите си той посочва, че това ще е знак на признание към усилията на Фердинанд I за модернизация и европеизация на страната ни в края на 19 и..

публикувано на 26.08.24 в 13:21

Бургазлийка с голяма награда от Международен конкурс

Александра Георгиева от Бургас спечели голямата награда на 23-ото издание на Международния конкурс "Речни ноти", който се проведе в Тутракан. Наградата ѝ беше връчена от председателя на журито, композитора Хайгашод Агасян, съобщават организаторите за БТА. Тази година в конкурса участваха над 100 млади изпълнители от цялата страна, Полша, Румъния и..

публикувано на 26.08.24 в 12:58

Арт работилница очаква децата в Етнографския музей

Арт работилница "Умихнати Осмици" очаква децата тази неделя 1 септември в двора на Етнографския музей в Бургас. От 10.00 ч., децата ще изработват различни сувенири, ще декорират несесери, ще рисуват текстилни чанти и много ще се забавляват. Заплащането ще става на място, без предварително записване.

публикувано на 26.08.24 в 12:53