Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряха строежа на къмпинг на Иракли

Снимка: Фейсбук/Гергана Толева

След три последователни отрицателни оценки, РИОСВ-Бургас прекрати процедурата по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ от 2015 година на строежа на къмпинг край Иракли. Това съобщават от екоинспекцията. Предложението бе там да се изгради къмпинг с една звезда за туристи с каравани или палатки, с паркоместа. Инвеститор е фирмата „Дарс Инвест“, собственост на Иван Добринов Иванов.

"Местност „Кладери” е част от територия, позната сред широката общественост като „Иракли”. Тя влиза в границите на две защитени зони от европейска значимост. Районът е със запазена природна среда и с висока консервационна стойност. Предвид това всички проекти се подлагат на най-тежките процедури по околна среда, предвидени по закон с цел въвличане на обществеността в процеса на разглеждане на инвестиционните инициативи.", се казва в становището на РИОСВ - Бургас. 

Припомняме, че още през май информацията за строителство на Иракли предизвика реакция в социалните мрежи. Тогава от екоинспекцията бяха категорични, че къмпинг там не може да има. Забранителният режим на зоната за птиците не позволява курортно и вилно строителство до влизането в сила на нов Общ устройствен план (ОУП) на Несебър или до неговото изменение. Инвестиционното намерение е недопустимо, посочиха в свое решение от бургаската екоинспекция. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Край Иракли не може да се строи къмпинг... засега

Започва ли ново строителство в местността „Иракли“? Този въпрос се върти в социалните мрежи, след като граждани заснели табела „Частна собственост“ и изравенени и терасирани терени. Подадени са и сигнали за поставяне на ограда и изливане на..

публикувано на 15.05.20 в 13:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Узунов - гл.експерт Дирекция

Христо Узунов: Над 150 нарушения за половин месец констатираха данъчни инспектори

Над 150 са нарушенията на данъчното и осигурително законодателство по Черноморието. Това констатираха данъчни инспектори при проверки, само две седмици след началото на лятната контролна кампания на Националната агенция за приходите. Извършени са над..

публикувано на 13.07.24 в 16:32
Пожарникар от екипа, изпратен да угаси пожара в парк

Пожар пламна в парк "Росенец" до Бургас

Пожар избухна в широколистна гора в парк "Росенец" до Бургас.  На място бе изпратен един противопожарен автомобил с екип от огнеборци.  Огънят е обхванал малка площ. В парка се намира лятната резиденция на почетния председател на Движението за права..

публикувано на 13.07.24 в 15:08

АПИ ограничава движението на камиони над 20 тона в 6 области

Агенция "Пътна инфраструктура" ограничава движението на камиони с тегло над 20 тона в шест области утре (14 юли) между 13 и 21 ч, съобщи пресцентърът ѝ. Причината е очакваното горещо време с температури над 35 градуса на сянка . Целта е да се намали..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Пожар. Снимката е илюстративна.

Пожарът в Ямболско се разрасна на 6000 дка, гори и широколистна гора

На б лизо 6000 декара се разрасна пожарът, който избухна вчера в  района на ямболските села Мелница и Гранитово. Първоначално той обхващаше 1000 дка сухи треви и храсти.  В момента няма опасност за населените места, уверяват властите. В овладяването..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов. "Основно имаме големи пожари като фронт и като..

публикувано на 13.07.24 в 10:59
Горски пожар. Снимката е илюстративна.

Продължава гасенето на пожара между Мелница и Гранитово, включват военни с тежка техника

Продължава гасенето на избухналия вчера голям пожар между елховските села Мелница и Гранитово. В потушаването на огъня днес ще се включат и военни с тежка верижна техника, които ще направят просеки за ограничаване разпространението на пожара. Спокойно..

публикувано на 13.07.24 в 08:16

Оставиха в ареста полицая, задържан за побой до къмпинг "Градина"

Оставиха в ареста полицая Христо Петров, който беше задържан за побой над млад мъж на 1 юли в района на "Кайт бар" до къмпинг "Градина".  По време на заседанието в Районния съд в Бургас, където беше гледана мярката му за неотклонение, беше..

публикувано на 12.07.24 в 17:40