Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Янакиев: Община Созопол основно работи по стабилизиране на финансовото си състояние



Община Созопол работи основно по финансовото си стабилизиране. Последствията от Ковид-19 са сериозни за бюджета, заради малкото приходи. Това каза за БНР Бургас кметът Тихомир Янакиев. Следващата седмица предстои официалното откриване на разширението на сградата на пожарната. 

Има проекти, по които общината продължава да работи, въпреки тежкото финансовото състояние, наследено от предходното управление. Някои от тях са към приключване, други предстоят, сподели кметът Тихомир Янакиев:


"Приключваме проекта за  пристанищен терминал 1 в Созопол, сега очакваме да дойдат понтоните, които са в морската част на проекта. Приключихме проекта „Селиолу и Созопол – Информирани, Обучени, Екипирани” – (“Suloglu and Sozopol – Informed, Trained, Equipped”), който е за разширението на пожгарната служба в града. Следващата седмица предстои и самото ѝ официално откриване. Ще бъдат направени и спортни площадки в детски кътове в новата част на Созопол. 
Но основно работим по финансовото оздравяване на общината. Последствията от Ковид-19 са сериозни. Приходите на общината се срината тотално и благодарение на българските туристи ще успеем да наваксаме в приходите, но ще бъдем далеч от нивата през миналата и по-миналата година..."

Една част от тази оздравителен план включваше и изтеглянето на безлихвен кредит от държавата, припомни  още Янакиев



  Чуйте повече в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Поморие ще се включи в международно туристическо изложение в Париж

Общо осем туристически фирми и общини са заявили участие на българския щанд по време на международното туристическо изложение InternationalFrenchTravelMarket (IFTM) TopResa 2024.  Общините, които ще се включат са Поморие, Варна и София.  За поредна година  Министерство на туризма организира участието на дестинация България в изложението, което ще се..

публикувано на 04.09.24 в 11:30

Нови 20 електрически мотрисни влака ще бъдат доставени в България

20 електрически мотрисни влака ще бъдат доставени в България. Изпълнител на договора е "Шкода", а първият влак трябва да дойде у нас в рамките на две години, каза служебният министър на транспорта Красимира Стоянова. Договорът е за над половин милиард лева, които се осигуряват по Националния план за възстановяване и устойчивост. До 160 километра в..

публикувано на 04.09.24 в 11:22

Рибари не желаят резерват в Черно море от Созопол до Царево

Рибарите от Местната инициативна рибарска група "Приморско-Царево"  не одобряват създаването на морски резерват в Черно море, съобщи един от представителите на сдружението Димо Димов.Идеята е на „Грийнпийс България", според нея  защитената зона трябва да е навътре в морето от Созопол до Царево, в рамките на 570 кв. км. Говорил съм и с кметовете..

обновено на 03.09.24 в 17:50

Антон Полукчиев: До 30% ще се завиши цената на гроздето

Гроздоберът в Бургаско е започнал няколко седмици по-рано от обичайното, каза председателят на регионалната лозаро-винарска камара Бургаска Южночерноморска Антон Полукчиев. Производители берат белите сортове – мускат отонел, совиньон блан и шардоне. Голямата суша в региона е довела до бързо зреене, натрупване на захарите, но..

публикувано на 03.09.24 в 08:00

Държавата още не е възстановила над 1,2 млн. лева, които изразходи Царево след наводненията

Заради влошената метеорологична обстановка от една седмица на територията на общината заседава денонощен кризисен щаб. Това съобщи кметът на Царево Марин Киров в студиото на БНР Бургас. През последните дни времето над морската община е динамично: „Бяха предприети редица превантивни мерки и дейности, като включително преди началото на летния..

обновено на 01.09.24 в 11:33

Хотелиер: До 40-50% са намаленията на туристическите пакети през септември

През септември намаленията достигат до 40-50 % , в зависимост от категорията и пакетите на почивки, каза в студиото на БНР Бургас хотелиерът Елена Андонова. Тя е управител на 7 хотела в Свети Влас и Слънчев бряг, като е създател и на Асоциация на туристическия бизнес в България. Тя уточни, че през септември времето ще се задържи с приятни..

публикувано на 01.09.24 в 10:58

Природният газ поскъпва с близо 2%

Природният газ поскъпва от днес с близо 2% . Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на синьото гориво за следващия месец от 61,91 лв. за мегаватчас .В първоначалното си заявление от 12 август "Булгаргаз" прогнозираше намаление на цената с около 2% до 59,54 лв./MWh. Според КЕВР, причината газът да поскъпне, вместо да поевтинее, е, че..

публикувано на 01.09.24 в 08:15