Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови възможности за застрояване на Слънчев бряг, ако се промени собствеността на курорта

Снимка: "Слънчев бряг" АД

Ръководството на „Слънчев бряг“ АД излезе със становище, че с предложенията за смяна на собствеността на курорта, ще се отворят нови възможности за застрояване в комплекса, които сега се възпрепятстват от държавата. Изказването е във връзка с подписка стартирала от бизнесмени в региона, която настоява инфраструктурата в целия комплекс „Слънчев бряг“ да премине изцяло към Община Несебър. 

От акционерното дружество уточняват, че Община Несебър никога не е била собственик на инфраструктурата в комплекса, Зона Изток. Държавата създава „Слънчев бряг“ ЕАД като 100% държавна собственост през 1991 г., а през 1997 г. чрез приватизация в акционерното дружество дялове закупуват над 3 500 физически и юридически лица, които и към момента имат собственост в „Слънчев бряг“ АД. 

Според ръководството на комплекса, идеята за „безвъзмездно прехвърляне“ би ощетила, както миноритарните акционери, така и държавата, която и към момента притежава 75% собствеността в дружеството. 

Към момента община Несебър стопанисва инфраструктурата в Зона Запад в Слънчев бряг, както и 50% от ул. „Първа“. От "Слънчев бряг" АД питат дали Общината хипотетично би имала ресурс за инвестиции в инфраструктурата и в Зона Изток или се търси само финансов интерес от експлоатирането на собствеността.

В публичното пространство се чуват и искания за налагане на мораториум за издаване на строителни разрешителни за срок от 3 години след прехвърлянето. От ръководството на акционерното дружество подчертават, че то по никакъв начин не регулира и не участва в процеса по издаване на строителни разрешителни в комплекса. Според него, се прави опит за внушение, че при евентуално управление от страна на Община Несебър, няма да се допуска строителство в комплекса. 

От там питат има ли конфликт на интереси хотелиер да зове за смяна на собственика на инфраструктурата в комплекса?

Припомняме, че „Слънчев бряг“ АД към момента стопанисва над 650 000 кв. м. в Зона Изток. Това са основно улици, тротоари, паркинги, зелени и обществени площи, оценявани на стотици милиони левове. Дружеството не извършва хотелиерска дейност и няма хотели, нито ресторанти или други подобни обекти. Задължението му е със собствени средства да поддържа осветление, озеленяване, места за разходка, паркиране, осъществяване на достъп на транспортни и технически средства на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите, охрана и видеонаблюдение и т.н. Тези задължения са свързани с огромни разходи, които на година надхвърлят 2 милиона лева. 

Ръководството на комплекса настоява, че евентуален диалог за собствеността на „Слънчев бряг“ АД трябва да се води на експертно ниво и с аргументи за развитието на летния туризъм в България. Трябва да бъде защитаван държавния интерес и този на миноритарните акционери.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Ивайло Ляхович (вляво) и Венелин Ташев

Общината да си вземе инфраструктурата в „Слънчев бряг“ искат бизнесмени

Инфраструктурата в целия комплекс „Слънчев бряг“ да премине изцяло към Община Несебър. Подписка с подобно искане е стартирала от бизнесмени в региона. Източната част на курорта се стопанисва от „Слънчев бряг“ АД, а западната – от общината. Това..

публикувано на 28.08.20 в 13:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и..

публикувано на 25.04.24 в 08:40
Димитър Главчев

Украинската помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации...

публикувано на 25.04.24 в 08:15

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Трима инвеститори с интерес към Бургас (ОБНОВЕНА)

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета..

обновено на 23.04.24 в 15:40