Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Археолози показаха част от находките:

Представиха съкровището от стъклени съдове, открито край нос Чироза

Кметът Димитър Николов с призив към водолази и рапанджии: Ако и вие сте намерили такива съдове, донесете ги в музея!

Уникални стъклени съдове от 17 век са открити при подводни проучвания край нос Чироза в залива на Ченгене скеле. Това е нов археологически обект, където учените работиха за първи път през това лято на сушата и под водата.

Открити са повече от 400 цели или фрагментирани съдове. Находките са от потънал кораб, който най – вероятно е пътувал от Италия, разказа зам. -директорът на Националния исторически музей, ръководител на проучванията  проф. Иван Христов:

„Голямо количество на съдовете подсказва фабрично масово производство, но това са луксозни стоки предназначени за морска търговия. Дори в турските музеи няма подобни експонати! Най – вероятно това е луксозна стока произведена в Италия.

Подобни стъклени съдове няма и в български музей, с едно малко изключение – няколко такива има в Националния исторически музей, където покойният професор Божидар Димитров е оставил бележка, че са му дадени от рапанджии от Черноморец. Навярно те са скрили истината за мястото, защото са същите като в находището в залива Ченгене скеле, разказа директорът на Центъра по подводна археология Найден Прахов:

„Предстои точно да датираме съдовете и да разберем къде са били изработени. Предполагаме, че са от 17 век. На художествени произведения от това време има изобразени такива съдове, много са характерни много са изящни и предполагам, че скоро ще ги определим с точност за време и място на изработка!“

Проучванията в залива на Ченгене скеле през тази година са финансирани от Община Бургас, която е предоставила 20 хиляди лева. Кметът Димитър Николов посочи, че плановете са разкопките там да продължат, защото откритите артефакти ще се използват за развитието на района като интересен културно – исторически туристически център. Той се обърна и с призив към водолази и рапанджии, които откриват артефакти в морето:

„Имаме информация, че до момента са намирани различни части от тази стъклена сбирка от Южното Черноморие. Наши съграждани - рибари, водолази, ако имат вкъщи – да не ги оставят скрити, а да се съберат в експозиция. Община Бургас е готова да се включи с откупуване на намерени вече предмети, защото е важно не само за науката, но и за града, където вече се намират интересни артефакти.“

Археолозите предвиждат и издаване на научен труд, в който да бъдат описани проучванията в района с цел изясняване на неговото минало и история.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Планетариумът в Ямбол с нова дигитална техника

Звездната зала на планетариума в Ямбол ще придобие нова дигитална  техника. Единствената в Югоизточна България обсерватория през следващата година ще отбележи 50 години от създаването си. Почти половин век Звездната зала работи с един единствен планетариум разясни директорът Юлия Върбанова.  "Той е първото поколение на заводите Карл..

публикувано на 20.10.20 в 15:02

Бургас по време на Балканската война - в книга и изложба

Изложба и книга за Бургаския укрепен пункт по време на Балканската война 1912 – 1913 г. ще представи  Регионаленият исторически музей-Бургас. Това ще се случи на 22 октомври, четвъртък, от 17:30 ч. в зала „Георги Баев“ на КЦ “Морско казино“.  За първи път ще бъдат показани оригинални документи, свързани с историята на града ни от началото на 20 век..

публикувано на 20.10.20 в 14:09

Община Сливен с приз „Иновативна община“ за чатбот платформите си

Община Сливен получи приза „Иновативна община за 2020“, за въвеждането на чатбот платформата „Скили“ на интернет страницата си, разработена от българска IT компания по повод пандемията, и  за виртуалния туристически гид -  чатботът „Хаджията“, който е интегриран в официалните страници на музеите в града и сайта за туризъм. Наградата бе връчена от..

публикувано на 16.10.20 в 16:19

Читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985" с два интересни коледни конкурса

Читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985" обяви условията за новите издания на два свои традиционни конкурса. Те са интересни и дават възможност за изява на талантливите и сръчни хора.  КОНКУРС ЗА КОМИКС НА ТЕМА "КОЛЕДНА ИСТОРИЯ" Читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985" отправя предизвикателство към учениците от град Бургас и областта, да участват в..

публикувано на 15.10.20 в 12:18

Бургас ще е домакин на Национален рибен фестивал

Разнообразие от пресни български риби и морски деликатеси ще предложат участниците в Националния рибен фестивал, чийто домакин този уикенд ще бъде Бургас. На близо 1000 кв.м. площ на пл. "Тройката" рибари и преработватели ще представят своите продукти. Ще има и рибен ресторант, в който  посетителите ще могат да опитат пресни морски деликатеси..

публикувано на 15.10.20 в 11:42

Младоженци помагат на Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас

Младоженци посветиха сватбата си на благотворителна кауза в подкрепа на Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Семейство Елена и Радомир Петкови не пожелаха гостите им да носят цветя, а да дарят предвидените за букети пари, за да помогнат на лекарите в борбата им за живота на най-малките бебета. Те сключиха брак на най-желаната дата -..

публикувано на 14.10.20 в 11:42

Премиера в Бургас на книгата „1+1=1 Успелите българи в тандем“

Андрей Янев и съпругата му Дарина Янева са част от вдъхновяващите персонажи в новата книга на Веселина Паскова "1+1=1 Успелите българи в тандем". Това е сборник за успешните лични и професионални партньорства на най - талантливите, ярки и силни личности в страната. Това са вдъхновяващи хора, които не се страхуват нито от своето его, нито от егото на..

публикувано на 13.10.20 в 12:49