Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зорница Русинова: Патронажната грижа е един от най-добрите проекти за хора в неравностойно положение

Зам.-министър Зорница Русинова /вдясно/ и Валентина Станкова, управител на ДСП /вляво/

Проектът „Патронажна грижа“ е един от най-добрите инструменти, който особено в условията на ковид кризата, помага на местните власти да обгрижат самотно живеещи възрастни хора, хора с увреждания и такива поставени под карантина. Това заяви зам. министър на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на посещението си в Бургас. Тя се срещна с екипите на „Патронажна грижа“ от общините Бургас, Камено, Малко Търново, Средец, Поморие и Айтос.

„Около 1500 души се обслужват всекидневно по проект „Патронажна грижа“ в Бургаска област. Общата стойност на всички проекти в областта е малко над 3 милиона. За Бургас около 750 човека ежедневно получават подкрепа – някой да им напазарува, да им купи лекарства, но и допълнителната услуга медицинско лице да ги посети - медицинска сестра, рехабилитатор. Община Бургас предлага да има възможност да се наемат и специалисти за дребни ремонти, за да може и така да се помага на възрастните хора“.

Русинова посочи, че се предвижда увеличение с от 10 до 25 % на стандартите за социални услуги през следващата година. Плановете са услугата „личен асистент“ да бъде регламентирана  като държавно делегирана дейност. Това ще даде възможност самите местните власти да допълват това което се прави с патронажа, там където е необходимо и с личен асистент.

Относно възможността за увеличение на заплатите на служителите в патронажите, Русинова посочи, че Общините имат пълната свобода да вземат решения за това, като няма поставен таван на заплащането:

„Според бюджета, с който разполагат, всяка местна администрация и спрямо местните средни заплати, могат да се взимат решения служителите да не са наети на минимална работна заплата. Все пак обаче това е почасова работа и не всички са наети на 8-часов работен ден. С около 15% сме увеличили парите за държавно делегирани дейности така, че да се увеличат заплатите“.

Предвижда се през следващата година, в рамките на новото финансиране по програмата „React-EU“, специално за борбата с коронавируса да бъдат отпуснати на социалното министерство 440 милиона, като 50 милиона от тях ще бъдат предназначени за Домашните социални патронажи.

Повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 22 октомври

Маски – горе, маски – долу. Маски – тук, но не и там. Носете ги навън, ама само, ако сте в калабалъка. Поредната порция странни мерки, които, докато ги въведат, се трансформираха, след като бяха посрещнати от обществено недоволство. И имаше защо. Някой си решил, че тези, които не носят маски на закрито, ще бъдат наказани… като ги накарат да..

публикувано на 22.10.20 в 14:53

Няма забавени проекти заради коронакризата в община Карнобат

Няма забавени или отложени инфраструктурни проекти в община Карнобат заради коронакризата. Това посочи кметът Георги Димитров. Очаква се обаче да бъдат намалени постъпленията в приходната част на бюджета за тази година. „Преди една седмица приключихме най-големия си инфраструктурен проект за тази година. Това е рекултивацията на депото..

публикувано на 22.10.20 в 14:23

Пристанището в Стария град на Созопол ще бъде изградено до март 2021

Част от заложените проекти тази година в община Созопол ще бъдат отложени. Причината са икономическите последствия от кризата с коронавируса. Забавяне имаме при реализирането на проекта за пристанището в Стария град на Созопол, посочи кметът Тихомир Янакиев. „Той трябваше да се изгради до края на септември, но с оглед на това, което се..

публикувано на 22.10.20 в 12:52
Снимката е илюстративна.

Коронакризата забави част от инфраструктурните проекти в община Бургас

Кризата с коронавируса засегна всички сфери в социалния и икономическия живот. Това даде отражение и върху бюджета на Община Бургас, посочи зам.-кметът Чанка Коралска. На сесия през юли беше решено планираните средства за капиталови разходи да бъдат свити. Поради тази причина част от инфраструктурните проекти ще бъдат отложени за следващата..

публикувано на 22.10.20 в 11:53

Андон Балтаков иска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление

Генералният директор на Българското национално радио е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно, считано от 1 ноември.        "Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за..

публикувано на 21.10.20 в 18:14

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 21 октомври

Не се очакват  съществени нови  количества противогрипни ваксини за аптечната мрежа на бургаска област. Започна разпределението на 15 000 безплатни ваксини  по програмата на здравното министерство за имунизиране на възрастни над 65 години.  Темата проследяваме с репортаж  в 15.30 часа. Жена от Созопол, с доказан коронавирус, температура и болки в..

публикувано на 21.10.20 в 15:04

Вода няма в част от Акациите, Меден рудник, Долно Езерово, Росенец и Лазур

Водоподаването е спряна на няколко места в Бургас, съобщават от ВиК Бургас. Причините са възникнали аварии.  Вода няма в кв. "Акации", ул. "Ангеларий"127,  ул. "Княз Борис I" № 53, кв. "Долно Езерово", ул. "Лом", комплекс "Лазур", бл.13, средната зона на комплекс "Меден рудник".  До обяд вода е нямало и в комплекс "Изгрев", блокове  56,70,71,74,..

публикувано на 21.10.20 в 13:29