Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Планетариумът в Ямбол с нова дигитална техника

Снимка: НАОП Ямбол

Звездната зала на планетариума в Ямбол ще придобие нова дигитална  техника. Единствената в Югоизточна България обсерватория през следващата година ще отбележи 50 години от създаването си.

Почти половин век Звездната зала работи с един единствен планетариум разясни директорът Юлия Върбанова. 

"Той е първото поколение на заводите Карл Цайс в Йена. Този уред, както и следващите поколения  оптични уреди, са вече музейни експонати. "

Освен старият уред сега, след спечелването на проект за близо 150 хиляди лева, от министерството на образованието, ще бъде  закупен нов, който ще работи по най- новата DLP система. 

"Какво е ценното за нея? Значи този чип, DLP - чип се нарича, има живот повече от 100 000 часа. Като в този период се запазва качеството на изображението, цветовете на картината и всичко е както в началото."

Основната разлика между двата уреда се крие във възможностите. Със  стария зрителят може да наблюдава небето от три позиции -каквото е в момента над нас, от позиция на екватора или северния полюс. Новият е снабден с обектив, тип рибешко око,  което дава възможност за движение на 180 градуса, обясни Моньо Вълчев 

 Тогава ще можем да показваме как е изглеждало небето преди 1000 години или как ще изглежда след хиляда години.  

С новата апаратура посетителите на планетариума ще могат не само да си представят, но и да видят какви фигури чертаят съзвездията. 

"Ние ще можем с новия уред да покажем границите на съзвездията, тоест да го очертаем", допълни Юлия Върбанова.

Очакванията са новата апаратура да заработи през март догодина, когато обсерваторията и планетариума в Ямбол ще отбележат 50- годишен юбилей. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десислава Григорова изработва сувенири за лечението на дъщеричката си Мелани

Доброто е около нас и може да предизвика добро. Това го доказа фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в нея  майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, които изработват, а който желае може да си закупи.  В тяхна подкрепа ние създадохме рубриката ни..

обновено на 22.11.20 в 16:58

Стефан Диомов подари биографията си на регионалната библиотека

Стефан Диомов подари автобиографичната си книга на Регионалната библиотика „Пейо Яворов“. Към нея има и троен диск, който събира най-добрите му песни. Това стана в заемната служба на улица "Богороди", където видният бургазлия се срещна с екипа на културната институция.  Маестрото не скри вълнението си, че „Белите и черни клавиши на моя живот“..

публикувано на 19.11.20 в 17:13

Конска кост за ритуално действие сред ценните находки от Русокастро

Проучванията на крепостта Русокастро приключиха в началото на м. октомври 2020 г. В резултат изцяло е разкрит донжонът на замъка, голям фрагмент от източната крепостна стена и съвсем нова правоъгълна кула. Традиционно при процеса на проучване се събира всяка открита животинска кост. При анализа им археозоолога д-р Георги Рибаров се натъква на..

публикувано на 19.11.20 в 10:55

Теодора Калчева: "Маската не бива да ни спира да се гримираме"

Гримът е основна част от визията на много жени. Той обаче би могъл да се повреди или да не издържи през целия ден, ако носим предпазна маска на лицето си. В такъв случай как трябва да променим   грижата за кожата и поставянето на грим и как да запазим самочувствието си в условията на пандемия и стрес? В никакъв случай маските не бива да ни..

публикувано на 15.11.20 в 15:30

Малина Юрукова изработва картички и сувенири за рехабилитацията на дъщеря си

Доброто е около нас и може да предизвика добро. Това го доказа фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, които изработват, а който желае може да си закупи. В тяхна подкрепа ние..

обновено на 15.11.20 в 14:25

Георги Мархолев: "Кен Хенсли ще продължава да живее с нас чрез музиката си"

Само преди дни, светът каза сбогом на рок легендата Кен Хенсли. Музикантът е автор на повечето от големите хитове на групата "Юрая Хийп", сред които и емблематичното парче "Джулай Морнинг". Кен Хенсли е смятан за една от най-значимите фигури в историята на рок музиката.   Легендата многократно е гостувал в България, а и в Бургас...

публикувано на 15.11.20 в 14:13

Йовита Георгиева мечтае да представи България на световно първенство по спортни танци

Тя е Йовита Георгиева, красивата бургазлийка която през 2017 стана „Мис Бургас“ и беше на крачка от титлата „Мис България“. Тогава,  въпреки че победителката беше друга, всички коментираха, че всъщност короната на най - красивата българка заслужава синеокото бургаско момиче.От тогава минаха вече 3 години. Йовита е студентка, учи български и..

публикувано на 08.11.20 в 16:19