Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нужни са доброволци и медицински специалисти в УМБАЛ Бургас

Новостите в лечението на пациенти с Covid-19 обсъдиха медицински специалисти в Бургас

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Новостите в лечението на пациенти с Covid-19 обсъдиха медицински специалисти на работна среща в бургаската областна болница.  

Срещата е с научна цел,  да се обмени опит и да може да се прилага лечение на коронавирус с плазма, каза д-р Чавдар Ботев, онкохематолог и консултант на Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма":

"Плазмата приложена на един пациент, на следващия ден вирусът изчезва в кръвта. това е заболяване на няколко етапа. Пациенти умират от самия вирус, но ако приложим този вид лечение до 14-ия ден то ние ще бъде изключително ефективни. Вирусът може да отключи автоимунни заболявания. Ако се направи непправилна ваксина, то и резултатът ще бъде такъв."

На този етап у нас на 27 пациенти е приложена тази терапия с плазма, която скъсява лечението. Нужни са донори на плазма, допълни д-р Ботев. 

За новостите в диагностиката при пациенти с Covid-19, обясни доц. д-р Цветан Велинов:

"Това е един дълъг диагностичен процес. Той започва още от клиничната симптоматика, от свалянето на анамнезата. Диагностичните процедури от своя страна се разделат на две - индиректни и директни, които са доказването на самия вирус и присъствието му в човешкото тяло. Индиректните  са свързани с имунния отговор на това заболяване. Доста се развиха PCR технологиите. Диагностиката с тях става за по-малко от половин час. На бързите тестове също може да се разчита, защото те са достоверни."

Следващата седмица ще има резултат от вътрешната проверка за върната пациентка с коронавирус и с отказан прием в бургаска болница. А в момента капацитетът на инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас е изпълнен с ковид пациенти, каза д-р Бойко Миразчийски

"В цял свят го имаше това, когато има недостиг на свободни легла в определен регион те не се връщат, а се препращат към следващата болница, където се очаква да има легла. Това е от компетенцията на Центъра за спешна и неотложна помощ, те трябва да извършат тази координация. В момента единствено може да се приемат пациенти в Реанимация,  с усложнение, които са на командно дишане. Трябват ни доброволци и лекари, не само медицински сестри. Ако се намерят такива, които да пожелаят да дойдат, то те ще бъдат назначени по Кодекса на труда". Нужни са най-малко 6 медицински сестри, уточни още той.

Чуйте повече в репортажа:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Помещение в сегашния медицински център

Референдум за заема за нова поликлиника искат съветници в Царево

Референдум за тегленето на 8 милиона лева заем, за изграждането на Медицински център, искат общински съветници от Царево. Кметът на общината определи инициатива, в която се тръгва срещу здравеопазването, като обидна. Не сме против строежа на лечебното заведение, посочи един от инициаторите Емил Пейчев: „ Винаги сме били „за“..

публикувано на 16.06.21 в 14:04
Стойчо Кацаров

МЗ: За колективи до 7 души вече може и без защитна маска

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите , органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено..

обновено на 16.06.21 в 07:25

БЧК Бургас отличи изявени кръводарители и институции

БЧК Бургас съвместно с Отделението по трансфузионна хематология отбелязаха Световния ден на доброволното кръводаряване. На кратка церемония бяха отличени изявени кръводарители и институции, които през изминалата година са допринесли за популяризиране на кръводаряването.  От много години насам БЧК Бургас отдава значимото внимание в този..

публикувано на 14.06.21 в 15:29

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

Основната цел този ден е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти. БЧК Бургас отбелязва днес Световния ден на безвъзмездния кръводарител. Предвидена е кратка церемония по отличаване с грамоти на изявени кръводарители и институции, които през изминалата година са допринесли за..

обновено на 14.06.21 в 10:52

Започва ремонт на Белодробната болница

От следващата седмица започват ремонтни дейности на медицински кабинети, стълбището и вътрешните помещения в Белодробната болница в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ще се създадат по-добри условия за труд на медицинския персонал и по- комфортни условия за пациентите. Общинското здравно заведение беше важен стожер в битката с ковид-19 и..

публикувано на 11.06.21 в 13:46

Над 90 души ще получават грижи в домашна среда в община „Тунджа“

Над 90 лица с увреждания и възрастни хора с хронични здравословни проблеми, живеещи на територията на община Тунджа, ще се възползват от новите патронажни услуги в домашна среда за период от 12 месеца. Проектните дейности включват предоставяне на мобилни медико - социални грижи за хората от малките населени места и превенция на COVID-19 в..

публикувано на 11.06.21 в 11:23

В Бургас ще има детска линейка

Парите за закупуване на детска линейка в Бургас са предвидени. Те ще са част от бюджета за изграждането на специализирана детска болница. Темата беше коментирана първо с кмета Димитър Николов и от два месеца имаме потвърждение, посочи авторът на инициативата Дончо Златев: „Преди два месеца от регионалното министерство получихме..

публикувано на 08.06.21 в 12:46