Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на декември земеделците избират как да облагат доходите си за 5 години напред

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2021 година, напомнят от териториалната дирекция на НАП Бургас. За Бургаска област от тази възможност могат да се възползват над 4 000 земеделски стопани.

Правото на избор се упражнява с подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември на предходната година. Изборът е валиден за 5-те последователни данъчни години и не е необходимо той да се потвърждава ежегодно с подаване на нова декларация. При облагане по реда, предвиден за едноличните търговци, регистрираните като земеделски стопани физически лица  не могат да ползват правото за преотстъпване на данъка върху годишната данъчна основа, който е предвиден в чл. 48, ал. 6 от ЗДДФЛ.

Новорегистрираните през 2020 г. земеделски производители могат да изберат за същата година да се облагат с данък върху годишната данъчна основа по реда, предвиден за едноличните търговци (чл. 28 от ЗДДФЛ), като изборът се декларира в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г. В случайче желаят да продължат с този ред на облагане през 2021 г. и следващите четири години, е необходимо да подадат декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември 2020 г.  Образецът на декларацията  за избор на реда за облагането на доходите на земеделските стопани може да бъде намерен на сайта на приходната агенция www.nra.bg, рубриката „За гражданите“, в Документи - данъци.

Декларацията се подава лично от земеделския стопанин или негов упълномощен представител в офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде по електронен път, чрез портала за електронни услуги на приходната агенция илипо пощата.

Същевременно от НАП Бургас призовават клиентите си да отложат посещенията си в офисите на Агенцията за времето на  извънредната епидемична обстановка, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/  с персонален идентификационен код или електронен подпис.  Всеки, който има неотложна причина за посещение на салона за обслужване на НАП Бургас, следва да се съобразява с въведения контролиран пропускателен режим и да  спазва необходимата физическа дистанция. Обслужването се извършва при строго спазване на действащи допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

От НАП Бургас напомнят, че персоналният идентификационен код  (ПИК) е безплатен, безсрочен и се издава във всеки офис на Националната агенция за приходите. ПИК може да бъде заявен с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл:infocenter@nra.bg, по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“.

От началото на годината в НАП Бургас са издадени повече от 15 000 пика, непрекъснато се увеличава и броят на желаещите да се възползват от удобствата, които той предлага при дистанционното получаване на услуги от приходната агенция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои подмяна на водопровода в селата Загорци, Светлина и Момина църква

Подмяна на водопроводната мрежа предстои в три селища на община Средец, съобщи кметът Иван Кичев.  Ремонти ще се осъществяват в селата Загорци, Светлина и Момина Църква.  Средствата са осигурени по републиканския бюджет, след представени и одобрени проекти на общината.  „За село Светлина реконструкцията ще е частична, така е правен..

публикувано на 26.08.24 в 08:35

От днес се ограничава движението по пътя Тенево-Генерал Инзово

Временно ще бъде ограничено движението на МПС на общински път Тенево–Генерал Инзово, информираха от Община Тунджа. Ограничението ще бъде в сила за периода 26-31 август, в часовете от 7 до 20 часа.  Причината е извършване на ремонтни дейности.  Общината съобщи, че отменя въведената първоначална временна забрана със заповед № РД-07-0943/09.08.2024 г.,..

обновено на 26.08.24 в 07:16

1030 лева е средната пенсия за стаж и възраст през юли

1030 лева достигна средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през месец юли тази година, отчете Националният осигурителен институт. Нарастването е с 13,6 процента спрямо година по рано. Преди осъвременяването на пенсиите от първи юли средният размер на тази за стаж и възраст през юни е 910 лева.  Така ефектът от увеличението на пенсиите,..

публикувано на 25.08.24 в 10:45

Църногоровският панаир се провежда край Малко Търново

Летните културни празници в Малко Търново продължават и днес. Акцент в програмата е Църногоровския панаир, който се провежда в местността Черногорово. Тя се намира около 4 км югоизточно от Малко Търново, около Църногоровската река. Това е една от най-красивите местности в района, любимо място за отдих на малкотърновци и гостите на града. От 1990..

публикувано на 25.08.24 в 09:00

Опасно горещо време в по-голямата част от страната

Предупреждение за горещини и днес. В сила е "жълт" код в 18 области, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е за  Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.  На места в тези области..

публикувано на 25.08.24 в 08:31

Благотворително пешеходно шествие в памет на Атанас Градев и Йордан Илиев

Благотворително събитие се организира в памет на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев.  Днес, в неделя от 10.30 ч. ще се проведе пешеходно шествие, с което да се почете паметта на двамата, загубили  живота си преди 2 години.  Организатори на събитието са ОД на МВР Бургас и Фондация „Емил Шарков“, като целта на паметното пешеходно шествие..

обновено на 25.08.24 в 07:40

Над 100 изпълнители участват в концерта, посветен на Украйна в Бургас

Украинската диаспора в Бургас, Почетното консулство на Украйна в Бургас, с подкрепата на Община Бургас и Международен младежки културен център отбелязват днес Деня на независимостта на Украйна с голям концерт. В него ще участват над 100 изпълнители от украинската общност. Събитието ще започне в 17:30 часа пред Международния младежки културен център...

публикувано на 24.08.24 в 15:40