Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа:

Оцеляваме благодарение на подпомагането от МТИТС

Автобусните превозвачи от Бургаска област разплащат дългове към доставчици



Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията изплати 29 119 637 лева за подпомагане на автобусните превозвачи. До крайния срок за кандидатстване по процедурата BG16RFOP002-2.091 „Подкрепа за МСП, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 “бяха подадени 639 заявления. Ведомството извърши оценка за административно съответствие и допустимост, като одобри за финансиране 580 автобусни превозвачи, с които сключи договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Превозвачите са сред най-засегнатия сектор от коронакризата и няколко пъти през изминалата година излизаха на протест с искане за подпомагане от държавата. Финансирането по процедурата е 8% от оборота за предходната година като таванът е 450 000 лева. 

В Бургаска област подкрепа получават превозвачи от Бургас, Айтос, Обзор, Созопол и Китен. Румен Христов е представител на единствения превозвач, който разчита на максималния размер на подпомагането. Фирмата е със 110 автобуса и 160 служители. Сумата по мярката вече е преведена, потвърди Христов:
"Ако трябва грубо сравнение да направя, тази помощ представлява 80% от нашите месечни обороти. Сумата на този етап е абсолютно достатъчна, за да покрие основните разходи, които сме направили през периода на пандемията и сме ги натрупали като задължения към доставчици. От март миналата година, дори и лятото беше слабо, за нас е период на много ниски приходи, така че в края на годината това беше голяма помощ."
 Христов отбелязва, че това е мярката, която най-бързо е стигнала до превозвачите. По думите му загубите на превозвачите и към момента са огромни, а всички линии са губещи.
През миналата година от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ бяха пренасочени към Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 193 млн. лв. за подпомагане на микро, малки и средни предприятия. След проведени консултации Европейската комисия одобри конкретна мярка, чрез която от пренасочените средства да бъдат отпуснати 30 млн. лв., за осигуряване на оперативен капитал за българските микро, малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози. 

Европа отчита, че автобусният превоз в пряка връзка с туризма е понесъл тежък удар от ограничителните мерки вследствие пандемията. За усилията, които се полагат, за преодоляване на кризата в сектора, разговаряме с евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков:

"В края на миналата година бяха одобрени европейските средства за България в следващия програмен период. Оперативната програма, която е насочена към бизнеса, разполага с около 1.5 милиарда евро глътка свеж въздух за бизнеса в България за всички компании, които имат готовност да кандидатстват за европейски средства. Включително автобусния транспорт може да разчита, особено тези компании, които са с по 5-10 автобуса, малки и средни предприятия, отново ще бъдат във фокуса и ще могат да се възползват от европейско финансиране."

Новаков призова транспортните фирми да бъдат активни в търсене на подпомагане за справяне с икономическите последици от пандемията. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

публикувано на 25.04.24 в 20:09

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40
Димитър Главчев

Украинската помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 25.04.24 в 08:15

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Инициативата се провежда за трети път. Събитието започна с кръгла маса с..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00