Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Авария в „Сарафово“ – отпадъчни води се изливат в морето (галерия)

Жители на „Сарафово“ сигнализират, че от известно време, от тръба край брега се изливат води – директно в околната среда, а през други тръби – и в морето. Миризмата не може да бъде сбъркана и тя се усеща отдалеч – че най-вероятно водите са битово – фекални. Районът е по т. нар. крайбрежна алея на квартала – черният път, който свързва няколкото плажа на, наричания от някои, бургаски „Бевърли Хилс“. На стотина метра от тласкателя, който праща отпадъчните води на „Сарафово“ към пречиствателната станция, тръба се е счупила на няколко места. Водите се изливат на пътя, оттам – влизат в друго съоръжение и отиват в Черно море. Жители на квартала казаха, че са сигнализирали институции, но без ефект.

Оказва се, че институциите знаят и са направили проверка, но кога ще бъде отстранен проблемът, още не се знае.

От Община Бургас информираха, че това е колекторът за отпадъчни води от местностите "Манастирското" и "Овошките". Констатирано е пропадане на ревизионна шахта. За случая са уведомени и ВиК, които са собственик на съоръжението. От дружеството коментираха, че аварията се е получила след свлачищни процеси. Над 70 метра тръба се е начупила и не може да се ремонтира. Тя отвежда водата именно към тласкателя. Проблемът не може да бъде решен бързо, уточняват от дружеството. Причината е, че трябва да бъде извършено аварийно укрепване на свлачището, за да може да се монтира нова тръба, което да не се счупи при ново свличане. Няколко фирми вече са огледали проблемното място, но трябва да се обяви обществена поръчка за да се извършат ремонтните дейности.

От екоинспекцията също са извършили проверка, очакваме информация от тях за резултата. А, докато бъде извършен ремонта, фекалните води ще продължат да се изливат по алеята и в морето.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българово отбелязва 145 години от своето Освобождението на 4 февруари

Българово ще отбележи 145 години от своето Освобождението на 4 февруари, събота. Честването ще започне в 13:00 часа с традиционната заупокойна молитва в църква „Св. Атанасий“ в памет на убитите през февруари 1878 г. в село Уруменикьой /дн. град Българово/ близо 400 православни християни, сред които много жени и деца. Програмата продължава в 13:15..

публикувано на 02.02.23 в 12:28

Бургас е сред областите, които ще получат най-много средства за губещи линии

Бургас е сред областите, които ще получат най-много средства от държавната субсидия за нерентабилни линии . Общо заделените средства са 27 млн. лева. Те, обаче, са само за покриване на загуби по съществуващи маршрути и няма да доведат до нови или по-чести курсове , казва Румен Христов от превозвача „М-бус“  Босилково - как се живее..

публикувано на 02.02.23 в 12:28

Изплащат пенсиите от 7 до 20 февруари

Изплащането на пенсиите през февруари чрез пощенските станции ще се извърши по стандартния график – от 7 февруари (вторник) до 20 февруари (понеделник). Преводите на сумите за февруарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 февруари, съобщават от Националния осигурителен институт.

публикувано на 02.02.23 в 11:13

Община Тунджа дари 20 000 лв. за лечението на малкия Митко

Община Тунджа дари нови 20 000 лв. за петгодишния Митко, който е на лечение в клиника в Израел. Средствата са осигурени от Общинския фонд за подпомагане на деца и младежи, събрани на Коледния благотворителен бал. Митко продължава да се бори с бактериална инфекция, която застрашава втората успешна трансплантация, донор на която беше майка му. След 3..

публикувано на 02.02.23 в 09:49

Община Болярово осигури нов автомобил за социалния патронаж

Нов лекотоварен автомобил ще бъде осигурен за разнос на храната, приготвяна от Домашния социален патронаж в Болярово. Проектът е на екипа на общината - „Мобилност за доставка на топъл обяд в община Болярово". Той е одобрен и ще получи финансиране от фонд „Социална закрила". Целта е да се подобри качеството на предоставяните социални услуги в домашния..

публикувано на 02.02.23 в 09:16

ММЦ през февруари: Дебати, турнир по билярд и куиз

Интензивна е програмата на Младежки международен център този месец. В поредица от уикенди екипът организира събития, с които ще провокира младите хора да усъвършенстват умения, да покажат знания и не на последно място, да се забавляват. По повод 8-ми февруари, обявен в Календара на Съвета на Европа като Ден за по-безопасен интернет, предстои..

публикувано на 02.02.23 в 08:52
Незаконна сеч

27 000 проверки са извършили служителите на ИАГ и РДГ през януари

Служителите на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите продължават да извършват засилени проверки по контрола по опазване на горските територии. През месец януари са проверени 27 000 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, обекти за ползване на дървесина от горските територии (сечища и временни..

публикувано на 02.02.23 в 07:30