Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Една история от миналото, която ще има свое продължение

Тленните останки на руски войник, сражавал се за свободата на България, бяха препогребани в Айтос

Гробът на Андрей Гаевский в с. Карагеоргиево е щял да бъде заличен

| обновено на 03.03.21 в 15:29


Тленните останки на руски войник, сражавал се за освобождението на България по време на Руско – турската освободителна война 1877 – 78 г., бяха препогребани от село Карагеоргиево в град Айтос. Будни българи са спасили гроба му от изчезване и забрава. Това е единственият известен до сега случай в страната, при който граждани сами се организират, за да проведат подобна акция. 

Главен двигател на акцията по запазване на костите на руския войник е Иван Иларев, началник на Военния клуб в Айтос председател на инициативния комитет „Войнска памет“ и на клуб „Краезнание“.  Информацията  за вероятността гробът да бъде заличен е подадена през септември миналата година, следват незабавни действия:

"Отидохме на място, разчистихме храстите и видяхме каменен кръст с надпис - "Андрей Гаевский, канонир /артилерист/ от 20-а конна батарея, умрял на 2 септември 1878 г. Аз като човек, който се интересува от военна история веднага разбрах, че това е човек, който е участвал в битките за освобождението на Айтос и най - вероятно е бил участник във войската на полковник Лермонтов. Самият факт, че той не е загинал между 2 и 6 февруари, когато са били битките между Карнобат и Айтос, а навярно е починал от раните си или от някоя болест, тогава е върлувал тиф сред войниците. В село Карагеоргиево е имало тогава полева болница."

интервюто с Иван Иларев може да чуете в звуковия файл:


Андрей Гаевский е бил погребан, в център на село Карагеоргиево а на гроба му поставили каменен кръст от айтоски низит. За този гроб в началото на миналия век  започва да се грижи една българка , нейната правнучка  д-р Светла Михайлова помни историята й и разказва:

"Моята прабаба Яна през 1913 година остава вдовица, съпругът й Паруш Парушев загива в Междусъюзническата война, някъде в Македония, гробът му остава неизвестен. След парцелиране на имотите в Карагеоргиево, гробът на руския войник попада в двора на къщата ни и прабаба ми приема това като знак. Тя започва да си грижи за него, прелива го, носи му цветя. Аз ще го запомня, като гроба с белите рози, които тя беше засадила на него. Бях 12 - годишна, когато тя получи инсулт и падна там на този гроб, там  почина !Като деца бяхме научени да почитаме този гроб и както  "Дядо Иван", олицетворяваше Русия, така и ние казвахме "Дядо Андрей", въпреки че беше погребан млад човек."

интервюто с д-р Светла Михайлова може да чуете в звуковия файл:


След смъртта на Яна, грижите за гроба се поемат от нейните наследници, в наши дни обаче след като почиват много от тях се взима решението за продажбата на имота.

Иван Илариев разказва, че за много кратко време е трябвало да се организират, за да се извадят костите на Андрей Гаевский. Изваден и транспортиран до Айтос е и каменния надгробен кръст. Направена е специална мощехранилница за останките, и нова надгробна плоча, на която е изписан същия надпис. С тези проекти е запознато Руското генерално консулство във Варна , което поема финансовите разходи по препогребването на останките.

За главния герой на тази история Андрей Гаевский се знае малко, частта в която е служил и датата на смъртта му, но идеята на комитет „Войнска памет“ е с помощта на руската страна да се разбере повече за героя.

Руският войник сега е погребан в двора на параклиса костница "Св. Димитър" в Айтос. Всеки който желае може да му отдаде почит. Тържествената церемония в негова памет се е провела на 6 февруари, деня на освобождението на града, в нея е участвала и д-р Светла Михайлова, която не скри вълнението си от този миг, които никога няма да забрави:

"Всичко беше много вълнуващо и много трогателно! Сложих бели цветя на гроба на Андрей, за него и прабаба ми Яна. Цветя постави и двугодишния син на племенника ми. Радвам се, че така се случиха нещата, за да не се забравят и обезличат!"

Скоро на гроба на руския войник ще се случи и още нещо, ще бъдат засети бели рози. В негова памет, в памет на Яна и съпругът й Паруш Парушев, загинал в Междусъюзническата война, чийто гроб и до днес остава неизвестен. Тези рози са и в памет на хилядите загинали за свободата на България.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
СУ

Училище в Царево с иновативно оборудване за 121 000 лв

Учениците в СУ „Никола Вапцаров“ в Царево вече използват ново учебно оборудване, което ще подобри условията за STEM образование (наука, технологии, инженерство и математика). То е на стойност 121 000 лв. и включва интерактивни бели дъски, микроскопи, документални камери, модерни маси и столове и апаратура за кабинетите по биология, физика, химия, чужди..

публикувано на 16.04.21 в 10:14

Полагат асфалт на бургаското кръстовище "Акве Калиде“ и ул. „Петко Задгорски“

Полагат новата асфалтова настилка върху кръстовището, образувано от ул. "Акве Калиде“ и ул. „Петко Задгорски“. То ще бъде затворено за движение от 08:00 ч. до 14:00 часа днес. Ограничението е във връзка със започващото полагане на втория износващ пласт нов асфалт за довършване обновлението на ул. „Петко Задгорски“ – главна пътна артерия на к-с..

обновено на 16.04.21 в 08:19

Приемат се заявления за локално паркиране в Созопол

Стартира приемът на заявления за локално паркиране на територията на град Созопол. Обособени за целта места са: паркинг „Рибарски кей“, паркинг „Скамни“, паркинг "Вихрен", ул. „Мусала“ (пред параклиса), ул. „Одеса“ (пред Олимпийска спортна база). Правото на локално паркиране се предоставя на жителите с постоянен адрес на територията на гр...

публикувано на 15.04.21 в 16:41
Снимката е илюстративна

Язовир "Камчия" прелива, имаме вода за 2,5 години

Язовир „Камчия“ прелива, а при дъждове язовир “Ясна поляна“ се очаква да прелее в неделя или понеделник.  Става въпрос за естествено преливане, опасност за близките селища и хората няма. Бургас и Южното Черноморие са обезпечени с питейна вода в близките две години и половина.  Камчия има 232 млн. куб. м. вода, докато „Ясна..

публикувано на 15.04.21 в 13:32

Бургазлии: Новите депутати трябва да се обединят и да работят за народа

Новоизбраните депутати в  45-тото Народно събрание се събират за първи път днес, в старата сграда на парламента . Това ще стане точно в 09:00 часа. Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В случая това е Мика Зайкова . Депутатите ще положат и клетва. В..

обновено на 15.04.21 в 09:02

Коста Каранашев: В Котел ще бъде направена възрожденска академия на името на Раковски

„Идеалите на Раковски трябва да бъдат в основата на възпитанието на децата ни,“ каза в словото си по повод 200 годишнината от рождението великия българин кметът на Котел Коста Каранашев. В тази връзка той обяви, че в Котел ще бъде направена възрожденска  академия на името на Раковски, която да възпитава семействата и техните деца в родолюбив дух...

публикувано на 14.04.21 в 17:23

Електромобилите – екологична и икономически-изгодна алтернатива

Автомобилите са „виновни“ за около 12% от генерираните във въздуха емисии на въглероден диоксид в ЕС. Това сочат данни на Евростат от края на миналата година. Като цяло, процентът от транспортния сектор е 30, близо 2/3 от това число е от леките коли. А алтернативата става все по-достъпна – електрическите автомобили. Все още обаче малко..

публикувано на 14.04.21 в 16:31