Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира инициатива за подкрепа на творците в Бургас

През 2020 година хората на изкуството бяха изправени пред големи предизвикателства и трудности, поради наложените ограничителни мерки във връзка с Ковид-19. В Бургас над 200 творци, школи по изкуствата и културни мениджъри бяха и все още не знаят дали ще успеят да запазят професията си и да продължат артистичната си работа.

Затова по идея на Петя Стойкова (танцова компания ДЮН) се създава ФОНД ЗА ПОДКРЕПА НА ТВОРЦИТЕ В БУРГАС и стартира кампания за набиране на средства, с които да бъдат подкрепени бургаски творци, чиято работа е засегната от кризисната ситуация с Ковид-19. Идеята е освен да помогне и да подкрепи тези, които имат нужда, да им покаже, че оцеляването не е самотно преживяване и има някой друг, които също те мисли с добро. Ако материалните стимули ще обезпечат един месец на артиста, то отношението и грижата ще върнат вярата и мечтите и ще му дадат опора далеч напред във времето. Нищо не ни прави по-смислени и силни от подкрепата, от свързването помежду ни в една особено енергийна, човешка и творческа мрежа.

Средствата се набират чрез дарения в специализираната и доверена дарителска платформа platformata.bg до 17 май 2021 г. Всички набрани средства ще бъдат разпределени до края на май под формата на дарения към творци в различни области – изобразителни изкуства, сценични изкуства, преподаватели в детски школи по изкуствата, музиканти, културни мениджъри и др., съобразно постъпилите Анкети и заявени нужди.

ДАРЕНИЯ ЗА КАМПАНИЯТА МОГАТ ДА БЪДАТ НАПРАВЕНИ ТУК.

До момента са събрани финансови средства в размер на 1800 лв.

Кампанията е дело на малък творчески кръг от Бургас, който се стреми да реализира инициативи, свързани с развитието на изкуствата в града - Петя Стойкова (културен мениджър и основател на Сдружение “Танц БГ”, хореограф на Танцова компания “Дюн”), Антоанета Димчева (културен мениджър и PR с дългогодишна практика в музикалния мениджмънт, психолог) и Радостина Ценова (комуникатор на Българска Фондация Биоразнообразие и участник в организацията на редица културни проекти).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Петя Стойкова създава Фонд в подкрепа на независими артисти, пострадали от коронавируса

Петя Стойкова, ръководител на танцова школа „Дюн“ инициира създаването на Фонд в подкрепа на независими артисти, пострадали от коронавируса. Тя предлага на колегите си да се включат в онлайн обучение за писане на проекти, с които..

обновено на 22.03.21 в 11:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

E-Type за втори път на Spice music festival

Втората  вечер на Spice music festival предлага няколко изпълнители, които за първи път участват в бургаското събитие. Това са  Captain Hollywood Project,Italo Brothers,David Tavare, Panjabi MC и John Newman. E-Type е музикантът, който за втори път ще..

публикувано на 03.08.24 в 18:07

Sea of Black Festival започва в Бургас, входът е свободен

И тази година SEA OF BLACK FESTIVAL започва днес в Бургас.  На 12-ото издание на фестивала ще се изявят родните банди - HELLBOUND, FORM OF EXISTENCE, MENTAL DESTRUCTION, WRECKAGE, АЛКОФИЛИЯ, GOLIATH, SICKENING JOKE, L.S.D. и ATTAXIC. Специални гости са..

обновено на 03.08.24 в 13:24

Фенове се срещат с любимите изпълнители на SPICE Music Festival

Срещи с автографи с любимите изпълнители са осигурени тази година на шестия SPICE Music Festival.   Събитието превърна Морската гара на Бургас в огромна сцена. В специално обособена зона всеки, който иска може да се снима и да разговаря с певците.  В..

публикувано на 03.08.24 в 09:58

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига в Бургас

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига за лятно турне в България.  Бургазлии и гости на града ще се насладят на световноизвестната танцова трупа на хореографа Мустафа Ердоган на 5 август в Летния театър. Огънят на Анадола”..

публикувано на 02.08.24 в 14:49

Започва шестият SPICE Music Festival в Бургас

Морско парти с музиката на Spice music festival  предстои два дни в Бургас. Емблемата на фестивалния живот в морския град   се завръща за шесто поредно издание с добре познати световни звезди. На метри от морския бряг, на Морската гара в Бургас ,..

публикувано на 02.08.24 в 14:11

Стефан Диомов: С фотографиите си разказвам истории (ВИДЕО)

Композиторът Стефан Диомов представи десетата си фотографска изложба. Кадрите от последните му пътешествия са подредени на алеята пред Морското казино. Събитието снощи бе съпътствано от прожекция на филм за пътуването, вдъхновило кадрите, на..

обновено на 02.08.24 в 13:53

Веселин Маринов представя новия си албум в Поморие при вход свободен

Поморие е част от лятното турне на певеца Веселин Маринов и оркестъра му.  На централния площад “Св.св. Кирил и Методий“ изпълнителят ще се срещне с почитателите си в морския град и ще представи песните от новия си албум "Лесен за обичане".  Началният час..

публикувано на 02.08.24 в 13:16