Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на хемофилията

Кампанията тази година ще премине под мотото „Движим се заедно“, има за цел да информира обществото за самото заболяване

| обновено на 17.04.21 в 07:52За 7-ма поредна година отбелязваме Световния ден на хемофилията. За втори път това ще се случи във виртуалното пространство, заради пандемията. За целта ще се използват различните информационни канали на Българската асоциация по хемофилия. Въпреки това в Бургас и в още 4 града в страната ще бъдат пуснати утре в небето символично червени балони. 

Кампанията тази година ще премине под мотото „Движим се заедно“, има за цел да  информира обществото за самото заболяване, което е свързано с наследственото нарушение на кръвосъсирването. В средата на миналия век това заболяване е било детско, дори е било считано за смъртна присъда, защото е нямало лечение. Пациентите едва са преживявали 15 годишна възраст. Сега с развитието на медицината и на терапиите, животът им е съизмерим с общата популация в България. Това каза  за БНР Бургас д-р Виктор Паскалев, председател на Управителния съвет на Българската асоциацията по хемофилия:

"Те не се различават от останалите деца, ходят на училище имаме и много студенти. Отношението на обществото благодарение на тези кампании се променя. Тези хора могат да правят всичко като останалите. Ще се опитаме да направим флашмоб в 5 града в страната. Червени балони в небето ще бъдат пуснати едновременно в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен днес - в самия ден когато отбелязваме Световния ден на хемофилията. Деца ще могат да си напишат по едно желание върху балоните, които ще полетят в небето. Ще си боядисаме ръцете в различни цветове, ще ги вдигнем нагоре в знам, че сме съпричастни към това заболяване. Пациентската организация е създадена с точно тази цел, да защитава интересите на хората с хемофилия, но също и с някои редки доброкачествени хематологични заболявания. Симптомите, които се появяват обикновено към 6 месец, говорим основно за тежките форми. Това са синини в меките части на тялото. Ако пациент с това заболяване се пореже, зарастването на раната става много бавно. Общо в страната са около 700 души с хемофилия. Точни данни нямаме, защото все още регистърът за пациенти с редки заболявания към Министерството на здравеопазването не работи ефективно", посочи още д-р Паскалев.

Флашмобът в Бургас ще бъде точно в 12:00 часа, на терасата на Морското казино.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Недостиг на медицински сестри в Ямболско

Броят на специалистите по здравни грижи в Ямболска област е на критичния минимум. Едва 20 процента са медицинските сестри под 50- годишна възраст.  През последните години проблемът с липсата на специалисти по здравни грижи се задълбочава, но кризата с Сovid-19 го е направила драстичен, посочва Цветка Бойчева председател на регионалната колегия...

публикувано на 15.05.21 в 13:17
Архив

"Зелени коридори" за ваксинация днес и утре в Бургас

Днес и утре  в Бургас ще се извършват имунизации с всички видове ваксини, разрешени за употреба в ЕС.  "Зелени коридори“   ще действат в Регионалната здравна инспекция   от 9 до 15 ч, в Комплексния онкологичен център от 9 до 16 часа, в ДКЦ „Ел Масри“ , също от 9 до 16 часа.  Имунизации могат да се направят и в Медицински център "Св. Николай..

публикувано на 15.05.21 в 08:38

Започва ваксинацията на работещи в Слънчев бряг и региона

Ваксинацията на служителите, работещи на територията на Слънчев бряг е в ход. Това стана ясно на среща, организирана от ексдепутата Димитър Бойчев, който представляваше региона в Комисията по икономическа политика и туризъм. Работен план за действие беше коментиран между директора на РЗИ д-р Георги Паздеров, изпълнителния директор на “Слънчев бряг” АД..

публикувано на 13.05.21 в 17:01

Бургаските деца вече ще имат електронни здравни досиета

Всички деца на територията на община Бургас ще имат електронно здравно досие. Софтуерът се въвежда за първи път в страната и ще обхване всички училища и детски градини в областния център. С разрешение на родителите, информацията ще е достъпна, както за учебните заведения, така и за личните лекари. До момента здравните досиета в община..

публикувано на 13.05.21 в 13:22

В УМБАЛ Бургас получиха фризера за замразена кръвна плазма

Биомедицински еко фризер за съхранение на замразена кръвна плазма, за който Общински съвет Бургас спешно отпусна средства по искане на кмета Димитър Николов, пристигна в УМБАЛ Бургас. Той вече е инсталиран и зареден с първите количества реконвалесцентна и прясно замразена плазма. Цялата процедура от решението на общинския съвет, през..

публикувано на 13.05.21 в 09:55
Снимката е илюстративна

Организират ваксинация в пенсионерските клубове

Предстои ваксиниране на пенсионерите в община Бургас. Мобилни екипи на Регионалната здравна инспекция ще ваксинират възрастните хора в малките населени места в областта.  Кметът Димитър Николов е предоставил списъци на пенсионерските клубове и на социалните центрове в общината, каза директорът на д-р Георги Паздеров.  „ Имаме два..

публикувано на 13.05.21 в 09:41
снимката е илюстративна

Безплатни скрининги за макулна дегенерация в Бургас

Кампания с безплатни скрининги за макулна дегенерация ще се предоставят в периода 17 май - 17 юни.  От инициативата е препоръчително да се възползват хората на възраст над 50 години, които имат намалено зрение, дефекти в зрителното поле, разкривяване на образите и други тревожни симптоми. За всички пациенти са предвидени и подаръци. Скринингите ще..

публикувано на 12.05.21 в 11:18