Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След отпускане на мерките срещу COVID -19

Занаятчии и творци от цялата страна участват в пролетния базар в Бургас (обновена)

Изложението се провежда на алеята пред Флората

| обновено на 23.04.21 в 15:53Първият Handmade базар за тази година се провежда в Морската градина на Бургас. В него участват над 50 производители от цялата страна. Те представят ръчно изработени бижута, играчки, сувенири, дървени и керамични изделия, био козметика, храни и напитки и др.

„Въпреки обстановката,  въпреки тежката ситуация, искаме да покажем и другата страна на живота – цветната, която загубихме през последната година! Подкрепете българския производител, защото именно той пострада най-много от икономическата криза“, апелира Михаела Бошева от организаторите.

Тя разказа, че кризата свързана с коронавируса се е отразила негативно на занаятчиите и творците на ръчно направени изделия, те не са можели да участват в базари и изложения и да продават своите изделия. Някои трудно са оцелявали в кризата и са разчитали най - вече на онлайн търговия.

"Надяваме се, че обстановката ще се нормализира и отново ще могат да се провеждат такива базари. Този в Бургас е може би най - големият в момента, който се провежда в страната. На открито сме, предприети са всички мерки за спазване на дистанция и безопасна среда предвид епидемичната обстановка! Участват производители от Видин, Варна, Пловдив, София , Враца и много други градове, които предлагат голямо разнообразие от уникални изделия и тук всеки може да намери това, което търси! Има прекрасни предложения за подаръци по повод Цветница и Великден, вкусни храни и напитки, красиви сувенири и др.

повече може да чуете в звуковия файл:

Липса на пазари за реализация на продукцията, минимални обороти и трудно оцеляване, това споделят участниците в базара относно това как им е повлияла кризата с COVID – 19.

Мария Кирякова от 5 години се занимава с плетенето на играчки, детски дрешки, шапки, шалове. Тя разказва, че обича да плете от малка и е сбъднала своя мечта като е превърнала плетенето в свое основно занимание. През време на пандемията с коронавируса никак ни й лесно да реализира продукцията си и доходите й са намалели, но се е увеличило вдъхновението, разказва с усмивка въпреки трудностите бургазлийката:

„Дейността ни наистина много се затрудни, както и в цялата държава. Продажбите се свиха и доходи ни бяха колкото да успеем да си купим нови материали. Преминахме към онлайн търговия, но тя се случва трудно! Единственото положително в ситуацията е, че така имахме повече време за творчество. Надяваме се нещата вече да се нормализират!“

В пролетния базар участва и Мартин Саров от София, той представя изделия от дърво – пъзели, ключодържатели, свещници, букви и др.,всичко направено от естествени материали. И той е превърнал хобито си в основно занимание и заедно със свой приятел са основали фирмата си преди година:

В началото беше доста сложно, преди да се адаптираме към предлагането на нашите продукти. Принудихме се да преминем изцяло онлайн чрез платформи, които бяха склонни да приемат такива като нас. Нищо, обаче не може да замени личния контакт с клиента и ние много разчитаме на подобни базари, като този в Бургас, за да можем отново да пред9лагам своите изделия на клиентите директно и да общуваме с тях!“

повече може да чуете в звуковия файл:


Базарът е на алеята до Флората и продължава до неделя /включително/. Предприети са всички мерки за спазване на дистанция и безопасна среда предвид епидемичната обстановка.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българово отбеляза Деня на геноцида

 Денят на геноцида беше отбелязан днес в Българово.17-ти май е обявен за такъв от бургаския общински съвет, предложението беше на НФСБ.  Православната църква почита днес мъчениците от Батак. В храм“ Св Атанасий“ беше отслужена заупокойна молитва от отец Захарий Дечев.  Цветя бяха поставени пред костницата, която пази останките на десетки..

публикувано на 17.05.21 в 16:50

Нов референдум за оставането на четири села в община Несебър

Общинският съвет в Несебър прие решение за провеждането на контрареферендум в селата Баня, Емона, Паницово и Козница. Причината е, че те не искат да бъдат отделени от община Несебър и включени в новата община Обзор. През февруари на обществено допитване в района 73% от жителите гласуваха за отделянето на Обзор от община Несебър. Новият референдум ще е..

публикувано на 17.05.21 в 16:46

Безплатни обучения за 4 професии предлага Бюрото по труда в Бургас

Все още има вакантни места за обучение по следните професии: „Сътрудник маркетингови дейности”, „Продавач –консултант”, „Сътрудник в малък и среден бизнес” и „Заварчик”. Това съобщават от Дирекция Бюро по труда Бургас.  Обученията са безплатни за регистрирани в бюрото по труда безработни.  На участниците се изплаща стипендия от 10 лв. за всеки..

публикувано на 17.05.21 в 15:57

Няма нарушения на плаж "Смокините-Север"

Няма нарушение при изграждането на временни обекти на плаж "Смокините-Север". Това констатираха  при проверка двама експерти от Министерството на туризма . Същите констатации са направили от регионалната дирекция за национален строителен контрол.  Фирмата-концесионер на плажа очаква до края на седмицата да получи одобрение за монтаж на новите два..

публикувано на 17.05.21 в 15:52
Кирил Петков

"Булевард Демокрация" - на 17 май

Доста, да речем, любопитни неща излязоха от интервюто на служебния икономически министър Кирил Петков по бТВ. Освен за финансирането от страна на Българската банка за развитие, научих още нещо ново. У нас имало Държавна консолидационна компания. И реших да разбера с какво се занимава. Според „Капитал“ „тя прилича по-скоро на корпоративно мазе към..

публикувано на 17.05.21 в 14:54

Без синя зона в Несебър това лято

На сесия днес общинският съвет в Несебър отхвърли искането за въвеждане на синя зона в града за това лято. Заседанието премина с протест от страна на местни жители, несъгласни с въвеждането й .  И това лято Несебър остава с безплатно паркиране, след като местният парламент отложи исканото от общинската администрация въвеждане на синя зона...

публикувано на 17.05.21 в 14:51

Обществено обсъждане на Плана за интегрирано развитие на община Бургас

Във връзка с разработването на План за интегрирано развитие на община Бургас  (ПИРО) за периода 2021-2027 г. на 21 май, петък, от 10.00 часа ще се проведе обществено обсъждане за представяне пред широката общественост на предложенията за визия, цели и приоритети в развитие на община Бургас до 2027 г. Целта на обсъждането е да бъде чуто мнението на..

публикувано на 17.05.21 в 14:09